KİRAZ TADIMLIK OLDU

Rengi, hoş kokusu ve tadı ile yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden olan kiraz da artık tadımlık oldu.

Geçtiğimiz gün bir markete girdim, kirazın fiyatı 250 lira. Bir avuç kirazı alıp torbaya koydum ve  market çalışanın terazinde tarttırdım. 155 gram geldi. Kasada 25 lira 65 kuruş ödedim. Tanelerini saydım 25 adetti.

Yani bir tane kiraz 1 liraya gelmiş oldu. Bundan 3 yıl önce bir liraya ekmek alıyorduk.

Market çalışanına benim gibi “meyve veya sebze alan var mı” diye sordum.

Yanıtı ilginçti

-”Sizin gibi gramla alanların sayısı o kadar arttı ki, meyvelere bakıp bakıp gidenler bile var. nefsini köreltiyorlar” dedi.

Halbuki eskiden anne ve babamız kilolarla alır, iri tanelerini kulağımız küpe yapar “Bahçelerde kiraz, bizim eve gel biraz” diye türküler söyledik.

Kiraz Anadolu’nun her yöresinde yetişen bir meyve. Anavatanı  Giresun. Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir. M.Ö. 74 yılında Romalı komutan Lucullus, Doğu Karadeniz Bölgesine yaptığı seferde, Batı'da bilinmeyen yabani kiraz ağaçlarını görmüş ve Roma’ya geri dönerken kiraz fidanları götürmüş.  Böylece kiraz buradan tüm dünyaya yayılmış.

Anavatanında yetişen kiraz nasıl  “tadımlık” olur derseniz, üreticinin artan gübre, mazot, ilaç ve işçilik maliyetlerinin üzerine bir de nakliye fiyatlarını eklerseniz, vatandaşın kirazı doyumluk değil tadımlık olduğunu anlarız.

Televizyonda Isparta'da kiraz yetiştiricisi Bayram Kahraman dert yanıyordu ; “Isparta köylerinde turfanda kirazda fiyatların iyi başlaması ile umutlu olan üreticilerimiz son günlerde fiyatların tepetaklak aşağıya düşmesiyle tedirgin olmaya başlamıştır. Sezon Ege bölgesinde 150 liradan başladı, 40 liraya kadar düştü. İlaç, gübre ve işçi ücretleri çok yüksek. Kirazın sadece 1 Kg toplama maliyeti yaklaşık 15 TL bulmaktadır. Şu anda kilogramı 40-50 liradan işlem gören kiraz, ne yazık ki işçi ücretini karşılamıyor. Kirazda parayı aracı kazanır, üreten mağdur olur. Bölgemizde turfanda ve yaylalarda temmuz ayının ortasına kadar devam eden kiraz hasadı bu sezon geçen yıla göre 10 gün önce başladı. Isparta'da emek ve alın teri veren üreticilerimiz müstahsillerimiz hak ettiği kazancı almalıdır. Isparta'da turfanda üretilen kiraz hasadının dayanma süresi az olduğu için yaklaşık 10-15 gün içinde sona erecek olması dolayısıyla devletimiz yetkililerinden ihracatı artırarak destek sağlaması zor durumda olan üreticilerimizin beklentisidir. Isparta'da üretilen kirazın iklim şartları nedeniyle çok kaliteli kiraz Rusya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç edilmekte olup bunda en büyük etken de İklim ve yaylalarda rakım yüksekliğidir."

Sapından çekirdeğine kadar sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Yaz aylarının sevilen meyvelerinden kiraz, antioksidan etkisiyle hücre hasarlarını onarıyor, birçok rahatsızlığa ise kalkan oluyor. Beyin sağlığından, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen uykusuzluğa karşı iyi gelen bu meyve, kilo kontrolü sağlamaya da yardımcı oluyor. Tadı ve faydalarıyla ön plana çıkan kiraz, birçok hastalığa karşı kalkan görevi görüyor. Kendisi küçük şifası büyük bu meyvenin birçok hastalığa iyi geliyor.

Bu besin deposu meyveyi ne yazık ki çocuklarımıza yediremiyoruz.