KARTALTEPE

Kartaltepe’yi bilir misiniz?

Büyük olasılıkla defalarca gördünüz. Zira Ankara’dan Eskişehir’e giderken ya da o yönden Ankara’ya gelirken bir tepenin üzerindeki görkemli Mehmetçik heykeli dikkatinizi çekmiş olmalı. İşte orası, Kartaltepe’dir.

Sakarya Meydan Muharebesi’nin simge tepelerinden biriydi. Savaşın sonuna doğru Türk taarruzu başladığında Yunan 2. Kolordu Komutanı Prens Andre tehlikeyi görmüştü. 

“Dua Tepeler, Beylikköprü ve Kartaltepe bölgesine yapılacak saldırı, Yunan ordusunu Sakarya’dan ve bunun sonucunda gerideki irtibatlardan kesebilirdi.”

Yani, Yunan tarafı için son derece kritik, savaşın seyrini değiştirecek bir tepeydi. 

Mustafa Kemal Paşa,  Türk birliklerine karşı taarruz ve takip emrini verdi. İsmet Paşa, günlük emrini (12 Eylül 1921) saat 13.15’te yayınladı: “Ordunun maksadı, çekilmekte olan düşmanı Sakarya’da bozguna uğratmaktır. Mürettep Kolordu, özellikle Kartaltepe’yi işgal etmek ve Beylikköprü’ye hakim olmak üzere taarruz edecektir.”

 Mürettep Tümen’in yaptığı taarruzlar başarılı oldu. Demiryolu güneyinden taarruz eden 1.Tümen, güneş batarken 7. Yunan Tümeni’nin direnişini kırarak Kartal Tepe’yi ele geçirdi. 

İşte bu fotoğraf o gün çekildi. 12 Eylül 1921 tarihinde, henüz savaşın dumanı tüterken çekilmiş olan bu kareyi Türk Tarih Kurumu arşivinden buldum. Bu fotoğraf, o tepeyi düşmandan geri alan kahramanların aziz hatırasını yaşatıyor.

Bir fotoğraf bin kelimeye bedel derler; bu yüzden bu çok değerli fotoğrafı Son Kaleydi Ankara isimli kitabımın kapağında kullandık. Sonra da Kartaltepe’deki müzenin yetkililerine takdim ettim. Belki kocaman bir çerçeve içinde müzede sergilenir diye düşündüm. Çünkü bugün o tepede Türk Bayrağı dalgalanıyorsa, bize gurur veren bir Türk Tarih Müzesi yükseliyorsa, işte bunun sebebi o fotoğraftakiler ve onların silah arkadaşlarıdır. Ne dersiniz, yoldan gelip geçenlerin görebileceği boyda,  şöyle dev bir pano şeklinde bastırılsa Kartaltepe’ye yakışmaz mı?