KADINLARA ŞİDDET ARTIK SON BULSUN

Kadına ve özellikle de son zamanlarda sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet arttı.

Kadına ve özellikle de son zamanlarda sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet arttı.

Bununla Türk Ceza ve Ceza Muhakemesi Kanunu’na yapılacak değişikliklerle işlenen suçların daha ağır cezalandırılarak önlenebilmesi gündeme gelirken 2022’nin ilk 3 ayında 70 kadın erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdi.

Sıradan vakalar haline gelen kadınlara yönelik şiddet ve taciz olayları sonucu 2021 yılında 280 kadın erkekler tarafından öldürülürken , bu yıl Ocak’ta 23, Şubat’ta 22, Mart’ta da 25 kadın erkekler tarafından katledildi.

Neredeyse hemen hemen her gün medya da şiddete maruz kalan sağlıkçılardan ve şiddet kurbanı olan kadınlardan bahsediliyor.Türkiye’de kadın cinayetlerini durdurma mücadelesini 12 yıldır devam ettiren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre,Türkiye’de. 2022 yılının ilk 3 ayında 70 kadın erkekler tarafından katledildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 2022 Mart Raporuna göre Mart ayında 24 kadın cinayeti, 19 da şüpheli kadın ölümü meydana geldi.Öldürülen 12 kadının hayatına dair karar almak istemesi bahanesiyle öldürüldüğü belirtilen raporda şunlar kaydediliyor:

“Bu ay 24 kadın cinayeti işlenmiş, 21 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 24 kadından 11’inin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 12’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 1 kadın ise ekonomik bahanelerle öldürüldü. 11 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”

Kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi bu kadar zor olmasa gerek.Hem verilen cezaların yeterli olmaması hem de yürürlükteki cezaların yeterince uygulanmaması bu tür olayların artarak devam etmesine yol açıyor diye düşünüyorum.

Gündemdeki ceza artırımının düzenlenip Meclis’e sunulduğu 18 maddelik yasa teklifi hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi’nde Hukukçu Prof. Dr. M. Volkan Dülger, “Türk Ceza Kanunu’nun 62’nci maddesine getirilen haksız tahrik indirimi sanki kadına gerçekleştirilen şiddetin tek sebebi gibi görülüyor. Bu madde kaldırıldığında her şey yoluna girecek algısı var. Halbuki kadına olan şiddeti Türk Ceza Kanunları ve onun maddeleri oluşturmuyor” dedi.

Hukukçu Prof. Dr. M. Volkan Dülger . çözümün ne şekilde olması gerektiğini şöyle açıklıyor; “Türk Ceza Kanunu’nda son 3 ceza olarak 20 yıl yazıp bir insanın 8 yıl fiilen yatmasına sebep oluyorsanız infaz kanunlarıyla hatta sonradan çıkan o cezayı da 6 yıla indiriyorsanız hiçbir inandırıcılığınız, caydırıcılığınız kalmaz. Sağlık çalışanı ve kadınların korunması için cezaların gerçekten uygulanması lazım. Tutuklamanın koşullarını değiştirmek hiçbir şekilde çözüm değil. Burada bu değişiklik teklifindeki tek ve en iyi madde Israrlı Takip suçunun düzenlenmiş olmasıdır”

Erkek şiddetine karşı verilen mücadele sadece kadınların değil erkeklerin de sorunu olmalıdır. Umarım Meclis’e sunulan yasa teklifi şiddete maruz kalan kadınların lehine olacak şekilde yasalaşır. Şiddetin olmadığı bir dünya en büyük dileğim.