Çocukluk yıllarımda tüm mahalle toplanır o yıl için adak adayan bir aile ile sabah güneş doğmadan yola çıkardık. Saatler süren bir yolculuktan sonra güneşin arkamızda bize verdiği güçle dağın en tepesine türbeye varırdık. Kurbanlar kesilir, dualar okunur dağın eteklerine eşyalarımızı alıp köknar ve badem ağaçlarının gölgesinde nazlı nazlı akan çeşmenin başında mola verirdik.Kesilen kurban etleri, toplanan dağ mantarları pişirilir çaylar içilirdi. Güneşin batışıyla tekrar yola koyulur, evimize tatlı bir yorgunlukla dönerdik.
Benim doğa yürüyüşü(trekking) ile bütünleşmemin sebebi bu olsa gerek. Çünkü çekirdekten yetiştim. Geçen ay, pazar günü arabamızla yıllar önce yürüyerek çıktığımız Hüseyin Gazi dağını, eşimle tekrar ziyaret etmek istedik. Bu sefer yürüyerek değil de, araba ile dağın tepesine kadar açılan asfalt yoldan çok kısa sürede zirveye ulaştık. Çocukluğumuzda gördüğümüz Hüseyin Gazi Dağın zirvesi şehire dönmüştü. Arabamızı park edecek yer bulmakta sıkıntı yaşadık. Türbe
yenilenmiş, kesilecek kurbanlıklar için kapalı alanlar inşa edilmişti. Oturma alanları, banklar, seyir tepesi dağın havasını değiştirmişti.
Pazar günü birkaç aile adaklarını gerçekleştirmek için kazanlar dolusu, et kavurma, pilav, salata ve meyve ziyarete gelenlere sunmak için her türlü
hazırlıklarını yapmışlardı. Bizde bu kervana takılıp, yemeğimiz yedik ve Hüseyin Gazi dağından Ankara’ya şöyle bir tepeden baktık.
Rivayete göre Hüseyin Gazi ,19. Yüzyılında Malatya valisi iken Ankara’ya düzenlediği bir akında şehit olur. Destana göre Hüseyin Gazi’nin bu taarruzda başı kesilir, kesilen başını koltuğunun altına alarak Ankara’nın 1,5 saat doğusundaki bir tepeye götürür ve orada öldüğü söylenir. Daha sonra burası türbe olarak ziyarete açılır. Hüseyin gazi peygamber soyundan geldiği için Seyyid Hüseyin gazi olarak anılmaktadır. Battal Gazi'nin babasıdır.
Hüseyin gazi dağ Mamak ve Altındağ belediyesi sınırları içinde yüksekliği 1236 metre yüksekliğinde kimine göre bir dağ kimine göre bir tepedir.
Hüseyin Gazi dağı bize Ankara’nın tarihi yapılarında kullanılan o çok özel pembelikte ANKARA taşının armağan kılan sönmüş volkandır. Dağın en üst kısmında Hüseyin Gazi'nin türbesi bulunur. Ayrıca bir cemevi yapılmıştır. Dağın bazı kısımlarında köknar, üst kısımlarında bolca badem ağaçları vardır. Hüseyin Gazi dağının yamaçları, Ankaralı dağcılarının ve mağaracılarının çalışma pratik yapma alanıdır.
Bu dağ, Ankara Üniversitesi kulüplerinin tırmanış ve mağara eğitiminin ilk durağı olarak bilinir. Hüseyin gazi dağına tırmanmak ayrı bir tattır. Rotalar kısa ama serttir.
Dağcıların yoğun olduğu bir şehir olan Ankara, dağcılar için yetersiz bir dağdır.
Ağrılıların Ağrı dağı varsa bizimde Hüseyin Gazi dağımız var!!