Bugün TÜİK’de enflasyon açıkladı, bu makalenin kaleme alındığı saatlerde elbette benim TÜİK tarafından açıklanacak verileri öngörmem mümkün değildir, fakat bu işin nereye gittiğini ve sonucunu büyük bir rahatlıkla öngörebiliyorum.
Baştan açıkça söyleyeyim: Enflasyonu engelleyemeyecekler!
Bakın bu kesinlikle önyargıya dayalı bir iddia falan da değil tamamen bilimsel bakış açısı ile yaptığım bir öngörü.
Peki, neden engelleyemeyecekler? Derseniz…
Engelleyemeyecekler çünkü engellemek istemiyorlar!
Halk arasında enflasyon hep şikâyet konusudur ama enflasyondan hiç şikâyet etmeyen ve hatta enflasyondan fevkalade memnun olan fayda sağlayan bir kesim vardır.
Evet, yanlış duymadınız enflasyondan memnun olan, enflasyon sayesinde zenginleşenler de vardır.
Öncelikle enflasyon iktidarların işine yarar, iktidarlar enflasyon sayesinde yükümlülüklerinden kolayca kurtuluverirler.
Sonra enflasyon enflasyona konu olan para birimi ile borcu olana yarar, bunlar da borç ve yükümlülüklerinden kolayca kurtulur.
Enflasyon en çok gelirini enflasyona endeksleyemeyen ücretliler ile bu para birimi üzerinden alacağı olanları olumsuz olarak etkiler.
Bu manada enflasyon aynı zamanda bir kesimden diğer kesime servet transferi yaratır ve haksız bir zenginleşmeye neden olur.
Bu manada birçok kesim enflasyondan şikâyet ederken aslında timsah gözyaşı dökmektedir.
Esasında enflasyonu yaratmak son derecede kolaydır fakat engellemek son derecede zor ve acı verici bir süreçtir.
Bu noktada bir iktidar neden enflasyon yaratmak ister veyahut da neden enflasyon yaratmak zorunda kalır sorusuna bir yanıt bulabilmemiz gerekir.
İktidarlar ve özellikle de seçilmek isteyen iktidarlar genellikle geniş kitlelerin hoşuna gidecek ve kolayca oya tedavül edilebilecek popülist harcamalar yapmayı pek sever.
Yüksek sosyal güvenlik harcamaları, sosyal yardımlar, erken emeklilik gibi harcama kalemleri kitleleri cezbedecek inşaatlar sıklıkla görülen en önemli popülist harcama kalemleridir.
Bu harcamaları yapmak kolaydır, oy da alınır ve lakin bu harcamalara kaynak bulmak işin sevimsiz ve zor yanıdır.
Malum devlet harcamalarının temel kaynağı vergi gelirleridir ve ne yazık ki çoğu zaman vergi gelirleri ile bu tip popülist harcamaları karşılamak mümkün olmaz. Bu noktada iktidarlar önce doğal olarak borçlanma ve varlık satışı gibi halka dokunmayan çözümlere yönelir. Bunlarda yetersiz kaldığı andan itibaren de kolaya kaçılır, banknot matbaasına başvurulur ve bol bol para basmaya başlanır. İşte enflasyon belasının ekonomiye bulaştığı nokta da tam burasıdır.
Enflasyonu engellemek isteyen bir iktidar işte tam da bu noktalara müdahale etmek zorundadır ve bu yapılmadan palyatif, gelip geçici önlemler ve pansuman tedavilerle enflasyonu düşürmek hiçbir şekilde mümkün değildir.
İşte bende enflasyonu engelleyemezler derken bu ölçekte politik değişikler yapıp radikal önlemler almaya istek ve niyetleri olmadığını gördüğüm için diyorum.
Elbette ileride enflasyonu engellemeye yönelik bir niyet ve istekleri olduğunu görürsem o zamanda bunu yapmak için gerekli doğru kadrolar ve politikalar olup olmadığına bakarım eğer doğru kadrolar ve politikalar seçildiyse elbette ki bundan memnun olur, o kadroları destekler ve başarılı olmaları için de elimden her ne geliyorsa yaparım.