EKMEĞE AYDA KAÇ LİRA ÖDÜYORUZ ?

Ankara’da ekmeğe yeni zam geldi. 220 gramlık ekmek 8 liradan satılmaya başlandı

Tarifeye göre ; 420 gram ata ekmeği 16 lira, 200 gram kepekli ekmek 12 lira, 200 gram tam buğdaylı ekmek ise 12 lira oldu. Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık, “500 TL olan 50 kilogram un 650 TL’ye çıktı. 185 TL olan yaş maya ise 450 TL” oldu, zam yapmak zorundaydık” dedi.

Fırıncılar kendilerine göre haklı olabilir, benim asıl merak ettiğim, asgari ücretle çalışan ve eşi çalışmayan iki çocuğu olan bir ailenin 17 bin 02 lira ile yıl sonunu nasıl getireceğidir. 4 kişilik ailen günlük ekmek gideri en az 32 lira, ayda 960 lira.

Ankara ilinde tüketicilerin ekmek tercihlerine etki eden faktörlerin belirlenmesi amacıyla çalışma anketi düzenlenmiş. Tesadüfi örnekleme yoluyla belirlenmiş  araştırma sonucuna göre Ankara ilinde hane başına günlük 2.4 adet (600 g), kişi başına 1.4 adet (350 g) ekmek tüketildiği belirlenmiş.

Bu durumda 4 kişilik bir ailenin ekmek tüketimi günlük 5 ile 6  adet ekmek arasında değişiyor.  Asgari ücretle çalışan bir kişi ekmeğe günde 40 lira ile 48 lira, ayda ise 1200 lira ile 1440 lira ödemiş oluyor.

Halkın gelir düzeyinin düşmesiyle birlikte ekmek tüketimi de artıyor. Avrupa’da ekmek tüketiminde halen birinci sıradayız. Uzmanlar diyor ki ; Toplum sağlığının ve yaşam kalitesinin korunabilmesi için düzenli ve dengeli beslenmemiz gerekir. Fazla ekmek tüketimi, yetersiz beslenmeye yol açabileceği için dolaylı olarak beyin ve zeka gelişimini olumsuz yönde etkiliyor.” İyi de sürekli artan hayat pahalılığına direnmeye çalışan vatandaş, nasıl dengeli beslenecek.

Geçtiğimiz yıl,  Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar  katıldığı bir tv programında “Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir. Bizim toplum ekmekle doyuyor” dediği için bir süre hapiste yatmıştı.

EKMEK İSRAFI AYRI BİR SORUN

Ekmek israfı Türkiye’nin olduğu kadar dünyanın da gündeminde. 2023 yılı içinde Türkiye’de günde üretilen ekmek ve israfın ne kadar olduğu ile ilgili bir istatistik verilere rastlamadım.  Bazı kaynaklar Türkiye’de günde 100 milyonda fazla ekmek üretildiği, bunun yüzde 7’sinin yani 8 milyon yakın kısmın israf edildiğini  belirtiyor.  Hanelerin artan ekmekleri ev hayvanlarına yedirdikleri biliniyor.

Ne yazık ki ekmek israfının en yoğun olduğu yerler ise toplu tüketim yerleri olan; hastane, yatılı okul, askeri birlik ve öğrenci yemekhanelerdir. Halbuki basit önlemler israfın önüne geçmekte mümkün.

Örneğin; Ekmek dilimlenerek tüketilmeli, Bayatlayan ekmekler galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde çeşitli yemek, pasta ve tatlı yapımında kullanılmalı. Toplu tüketim yerleri olan; hastane, yatılı okul, askeri birlik ve öğrenci yemekhanelerinde ‘ekmek israfı önleme planları’ oluşturulması ve hayata geçirilmeli , Toplu yemek tüketim yerlerinde ekmeğin dilimlenmiş veya küçük yuvarlak ekmek olarak verilmeli. Self servis tezgahlarında ekmeğin baş tarafta değil, yemeklerden sonra yer almalı. Toplu yemek tüketim yerlerinde, mönüye göre ekmek siparişi verilmesi, artan ekmeklerin daha sonraki günlerde kullanılmasını sağlayacak mönü düzenlemesi yapılması ön görülebilir.