Earth 2050

Maalesef bizim aydınlarımız geçmişe takılı tartışmalar yapmaktan, kadim kavgaları sürdürmekten geleceği düşünmeye fazla zaman ve enerji ayıramamaktadırlar bu yüzden bir kör dövüşüdür gidiyor, lakin dünya değişiyor, gelecek geliyor!

Aşağıdaki satırları Kaspersky Lab tarafından paylaşılan, gelecek hakkındaki öngörülerden alıntıladım:

“ Yıl 2050. Tomás isimli genç doktor uyuyor. Tomás çok üretken biri: Birkaç yıl önce kendine beyin implantı taktırdı, bu da genç doktor uyurken çalışabilmesine olanak sağlıyor. Şimdilik yedi dil biliyor ve sekizinci dili öğreniyor. Uyandığında altmış yeni kelime ve iki fiil kullanımı öğrenmiş olacak.

Ancak Tomás masraf olmasın diye reklamlı ve ücretsiz dil eğitimi kursu alıyor. Böylece gece boyunca dört reklam direkt olarak Tomás’ın beynine işledi. Uyandığında yeni açılan pastaneye gitmek istiyordu.

Sabahları gayet normal geçiyor. Dişlerini fırçalıyor (Evet, 2050’de insanlar hala dişlerini fırçalıyor!), kahvaltısını yapıyor, en son haberleri İnternetten okuyor. Evi bugünle kıyaslandığında biraz garip gözüküyor. Hiçbir yerde ekran yok. Onun yerine Tomás akıllı lensler kullanıyor. Bu lensler ile internete bağlanıyor, böylelikle görmesi gereken şeyler gözünün önünde beliriyor.

Kahvaltıdan sonra Tomás arabasına gidiyor ve elinde bulunan bir çip sayesinde basit bir el hareketiyle aracını çalıştırıyor. Araç ayrıca pasaport ve diğer tanımlama bilgilerini de içeriyor. Aracı Tomás’ı her zamanki yolundan işine götürüyor (tabi önce yeni açılan pastaneye uğruyor).

Yoldayken, Tomás arkadaşlarıyla akıllı lensleri sayesinde konuşuyor. Arkadaşı Tomás’ın yeni saç traşını ve sakalını beğenmiş. Fakat Tomás aslında hiçbir şey değiştirmedi. Sadece kendi görüntüsü üzerine birkaç değişiklik ekledi.

Kahvesini de aldıktan sonra Tomás ofisinde Tomás-2 ile buluşuyor. Tomás-2, Tomás’ın işlerini yapmasına yardım eden sanal asistanı. Gerekli imzaladıktan ve ofisteki medical robotların her şeyi kontrol altında tuttuğunu gördükten sonra Tomás yeni hastalarıyla ilgilenebilir.
Tomás Barselona’da yaşıyor ve ilk hastası Herr Müller Münih’te yaşıyor. Aynı lensleri kullanarak gizli ve korumalı bir kanala bağlanıyor. Herr Müller’in evinde medical bir robot var. Bu robot kan testi ve diğer analizleri yaparak sonucu Tomás’a gönderiyor. Böylelikle Tomás çalışmak için ihtiyacı olan bütün verilere sahip.

Günün sonunda Tomás bir molayı hak etti. Antisosyal parkına gidiyor ki bu park herkesin istediği şeyleri yapabileceği ve bu sırada kimsenin parktakileri göremeyeceği bir yer. Tomás bugün Batman olmaya karar verdi. Batman bugün Arkham Akıl Hastanesi’nden kaçmaya çalışacak. İki saatin sonunda, Tomás parktan yorgun ama mutlu şekilde ayrılıyor. Çünkü parktayken oyunu sayesinde beşinci seviyeye yükseldi.

Eve geldiğinde kız arkadaşı Tina’ya uyanma komutu verdi. Kız arkadaşı Tomás’ı sıcak bir gülümseme ile karşıladı, kibarca öptü ve hoş sözler söyledi. Tomás bir daha kız arkadaşının ne kadar gerçekçi olduğunu ve Tina’nın robot olduğunu neredeyse unutacağını düşündü. Zaten kendisi de vücudundaki bütün eklentiler ile robot sayılabilirdi.”

Geleceğin dünyası bu gün hayal bile edemeyeceğimiz kadar değişik olacak, gelecekte her şey çok farklı olacak, hatta insan türü bile!

İnsan sahip olduğu bilgi ve teknoloji ile artık sadece toplumsal evrimini değil biyolojik evrimini de yönlendirebilecek bir aşamaya geldi, açıkça söylemek gerekirse yeni bir insan türü doğuyor.

İnsan üstü bir ırkın dünyamızı kontrol edeceği ve yönlendireceği günler pek yakında, ya buna hazır olacağız ya da yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalacağız, bu yüzden geçmişin kadim kavgalarını bırakıp, geleceğe odaklanmamız gerekiyor.

Geleceği anlamak için size 2050.earth sitesini ziyaret etmenizi salık veririm. Kaspersky Lab tarafından hazırlanan 2050.earth internet sitesinde, GReAT uzmanları ve gelecek bilimcilerinin 2030, 2040 ve 2050 hakkındaki öngörüleri paylaşılıyor. Kısaca bu internet sitesi interaktif bir dünya: Bir şehir seçerek uzmanların o şehir vatandaşları hakkındaki öngörülerini görebilirsiniz, öngörüler şehirleri, ülkeyi ya da tüm dünyayı kapsayabilir.