Avustralya’da yapılan bir araştırmaya göre, günde 8 ila 11 saatini oturarak geçiren kişilerin ölüm riski kanser, obezite, kalp ve diyabet gibi hastalıklarla %15 artıyor. Günde zamanının 11 saatten fazlasını oturarak geçiren kişilerde ise ölüm riski 4 saatten az oturanlara göre %40 daha fazla. Hareketsizlik, göğüs ve kolon kanseri vakalarının %25’i, diyabetin ve iskemik kalp hastalığının %30’undan sorumlu olarak gösteriliyor.Düzenli yapılan fiziksel aktiviteler; hipertansiyon ve inme riskini azaltır, kolesterolü düzenler, kemik yapısını güçlendirerek osteoporoz ve düşmeye bağlı kemik kırıkları riskini azaltır. Yaşam kalitesinin artmasını sağlamak amacıyla insanların kendilerini daha iyi hissetmek, sorumluluklarını yerine getirmek, yaptığı işlerden hoşlanmak, yaşamın negatif şartlarına karşı kendini korumak için düzenli beslenme ve fiziksel aktivite gereklidir.
Fiziksel aktivite ile sağlık arasında pozitif bir ilişki olduğu, fiziksel uygunluk pozitif yönde oldukça bazı hastalık ihtimallerinin azaldığı gerçeği uzun zamanlar önce kabul edilmiştir. Fiziksel aktivitenin sağlığa faydaları bilinmesine rağmen modern yaşam biçiminde ulaşım kolaylıkları enerji tüketiminin azalmasına sebep olmakta ve insanların sedanter bir yaşamı tercih etmelerine neden olmaktadır.
Yetişkin her birey için haftalık en az 150 dakika orta şiddette egzersiz önerilmektedir. Bu egzersizlerin büyük kas kitlelerini içeren, yürüyüş, hafif tempolu koşu, bisiklet veya yüzme gibi dayanıklılık aktivitelerinden oluşması, her bir egzersiz seansının en az 10 dakika olması ve haftanın en az 3-5 gününe yayılmış olması tercih edilmelidir. Haftalık egzersiz süresinin zaman içerisinde arttırılması fiziksel aktiviteden sağlanan yararın arttırılmasını da beraberinde getirir. Gün içerisinde mümkün olduğunca hareketsiz geçen zamanı azaltıp aktif bir yaşam biçimini benimsemek harcanan enerji miktarını artırmaya yardımcı olurken düzenli kuvvet, esneklik ve denge egzersizleri ile sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesi ve geliştirilmesi, kronik hastalıklara yakalanma riskinin azaltılması için son derecede önem taşımaktadır.
– Egzersiz öncesinde ve sırasında bol su tüketin.
– Yemekten hemen sonra egzersiz yapmaktan kaçının.
– Açken egzersiz yapmaktan kaçının.
– Düşme riskiniz varsa destek alın.
– Egzersizler sırasında nefesinizi tutmayın. Burundan nefes alıp, ağızdan nefesi boşaltın.
– Egzersizler sırasında eklemlerinize aşırı yük bindirecek pozisyonlardan kaçının.
– Egzersizlere ısınmadan başlamayın soğuma aktiviteleri ile sonlandırın.
Aktif olun, genç kalın. Sağlıklı günler.