Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji insanların hayatını kolaylaştırmak ve insan ırkının gelişimine katkı sağlamak amacındadır. Bu nedenle çocukların teknolojiyle bilinçli bir şekilde temas kurması sağlanmalıdır. Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Eğitim Programı kaynaklı, Yeşilay’ın önerdiği ekran süreleri aşağıdaki gibidir:

0-3 yaş: Ekrandan olabildiğince uzak tutulmalıdır.

3-6 yaş: Günlük toplam süre en fazla 20-30 dk.

6-9 yaş: Günlük toplam süre en fazla 40-50 dk.

9-12 yaş: Günlük toplan süre en fazla 60-70 dk.

12+ yaş: Günlük toplam süre en fazla 120 dk.

Amerikan Psikoloji Derneğinin 2019’da yayımladığı Dijital Kılavuza göre: Çocuklar İçin Sağlıklı Teknoloji Kullanımının Desteklenmesi başlıklı yayında yaş grubu bazında önerilen ekran süreleri ve kullanımları aşağıdaki gibidir:

18 ayın altındaki çocuklarda görüntülü sohbet dışında ekrana dayalı medyadan kaçınılması,

18-24 ay arasındaki çocuklarda nitelikli programlar seçilmesi ve ebeveynlerin bu programları çocuklarıyla birlikte izlemesi,

2-5 yaş arası çocuklarda nitelikli programlar seçilmesi ve ekran süresinin günde bir saatle sınırlı olması,

6 yaş ve üstü çocuklarda, medyayı ve medya türlerini kullanmaya ayrılan sürenin tutarlı sınırlar dâhilinde olması.

Ancak günümüzde teknolojik aletlerin kullanımı, çocukların sadece zaman geçirmesi üzerine kurulu ilerlemesi, ebeveynlerin çocukları susturmak, oyalamak vb. durumlarda teknolojik aletleri kullanması, çocukların zihinsel gelişimleri için oldukça sağlıksız bir yöntem olmaktadır. Çocukların gerçek hayatta oyun oynamaları, sosyalleşmeleri, yeşil alanlarda vakit geçirmeleri, gelişim dönemleri için çok önemlidir. Ebeveynleriyle oyun oynamaları, çocukların gelişimlerini sağlıklı bir yönde ilerletmesini sağlar. Bu konuda ebeveynlerin sorumluluk bilincinin olması, çocukların sadece evde tabletlerle vakit geçirmelerine karşı önlem almaları gerekmektedir. Çocukların akranlarıyla oyun oynayabileceği ortamların sağlanması gerekir. Çocuklar oyun oynarken, benlik saygılarını kazanırlar. Teknolojik aletlerde güvensiz şiddet içerikli oyunların olması öfke problemlerine yol açarken gerçek hayatta oynanan oyunlarda çocuklar sosyalleşirken, öfke, sabır ve beklemeyi de öğrenirler. Ebeveynlerin çocukların teknolojik aletleri kullanırken güvenli bir şekilde kullanmalarını sağlayacak uygulamaları tercih etmeleri gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, çocuklar gelişim dönemlerindeki deneyimlerini ilerleyen yaşlarda mutlaka tekrar deneyimleyecektir. Ne kadar sağlıklı ilerlenirse o kadar sağlıklı bir yaşam sürdürürler.