“CENNET MAHALLESİ”

Yeni Başlayanlar İçin “SENARYO YAZARLIĞI”Sanat ve edebiyat dünyasına adım atmak için kendi isteğimiz ve duygumuz öne...

Yeni Başlayanlar İçin “SENARYO YAZARLIĞI”

Sanat ve edebiyat dünyasına adım atmak için kendi isteğimiz ve duygumuz öne çıksa da Akademik olarak eğitim almamışsak, yardımcı kitaplara ya da atölye çalışmalarına ihtiyaç duyabiliriz.

Atölyelere katılmadan, basılı yayınları okumadan, içeriklerini ve bizlere ne kadar katkı sunacağını bilemeyiz. Bu nedenlerden ötürü, güvendiğimiz insanların bizlere yol göstermesi, referans olması yerinde olur. Örneğin bana bu kitabı yazar Aydoğan’ın değerli imzası ile getiren; Öğretmen, Besteci, Müzisyen, Radyocu, Tiyatrocu ve sanatın pek çok dalıyla ilgilenen dostum Rahmi Mert Özcan gibi.

“Yeni Başlayanlar için/SENARYO YAZARLIĞI” Kitabının yazarı Aydoğan, ön sözünde; “Bir arkadaşınızla sohbet eder gibi sıkmadan en yalın haliyle sizlere tecrübelerimi aktarmaya çalışacağım”, diye yazıyor. Kitabı okurken hem öğreniyor hem de aklınızdaki sorulara detaylı cevaplar buluyorsunuz.

Tolga AYDOĞAN, 1982 yılında Ankara’da dünyaya gelmiş. Balıkesir Üniversitesi’ndeki Turizm İşletme lisansının ardından, TÜRVAK’dan sinema-TV ve yazarlık eğitimi almış.

Birçok TV dizisinde senaryo yazmış ve senaryo ekiplerinde yer almış. Halen dizi sektöründe senaryo yazmakta olan Aydoğan, çeşitli eğitim kurumlarında ve üniversitelerde senaryo eğitimi vermektedir.

Yer aldığı projeler;

Cennet Mahallesi (SHOW TV), Cemile (SHOW TV), Gönül Yokuşu (TRT 1), Bizim Evin Halleri (KANAL 1) Unutma Beni (FOX TV), Arka Sokaklar (KANAL D) Kanıt (KANAL D)

Kitapları; Yalnızlık Mevsimi (Postiga Yayınları, 2010), Kırkikindi Yağmurları (Postiga Yayınları, 2010) Mahzen, (Minval Yayınları, 2012)

Tolga AYDOĞAN, kitabın içeriği ve kendi deneyimlerini aktardığı ön sözünde şöyle diyor.

“Bu kitabı neden yazdım? Aslında bu sorunun yanıtı çok basit… Yazarlık serüvenim sekizinci senesinde… Kitaplarımı okumuş, dizi yazarlığı yaptığımı öğrenen ve Sinema-TV okuyan genç arkadaşlar var. “Sektöre nasıl gireceğiz?” diye soruyorlar. Kimileri yazdıkları senaryoları bana gönderip değerlendirmemi istiyorlar. Mezun olan genç arkadaşlar sektörde iş bulma kaygısı yaşıyor. Mezun olunca sektörün hangi aşamasında çalışacağından da eminim olamıyor. Ben de benzeri hisleri yaşamıştım. Hatta ilk işim olan Cennet Mahallesi’nde, öykü yazarken bir yandan da TRT’de Sular Durulmuyor adlı dizide reji asistanlığı yapıyordum. Sürekli aklımda şu soru vardı; “Sette işi öğrenip yönetmen mi olmalıyım yoksa bir masa başında senaryo yazarak hayatımı mı sürdürmeliyim?” İnanın bu soruyu o kadar çok sordum ki kendime bana daha yakın olan işin yazarlık olduğunu anladım. Siz de bu kitabı okuyunca az çok kafanızda senaryo yazımıyla ilgili bir şeyler canlanacak.

Nereden bulaştım yazarlık sevdasına bir de onu izah edeyim, ailemizde iki yazar var. Onların kitaplarını okuyarak kendimi hep yazarlığın içinde buldum. Elime kalem kâğıt alıp yazmaya başladım. Öyküler yazdım. Birincilik ve mansiyon dahil birçok ödül aldım. Genç yaşta günlük tutarak başladım bu işe. Günün birinde belki de kader demek gerekebilir buna kendimi İstanbul’da sinema-TV okurken buldum. Türkiye’nin en usta isimlerin yanında yazarlığını geliştirdim. Bunların arasında Sefa ÖNAL, Erdoğan TÜNAŞ, Ahmet YURDAKUL da vardı. Hem Yeşilçam geleneğini hem de modern yazarlık üzerine tanıdığım bu değerli isimlerden beslendim. Açıkça söylemeliyim ki senaryoya merakı olan herkes yazabilir. Bunu edebiyata göre değerlendirirsek insan kendini geliştirerek öyküler, romanlar da yazabilir. Sadece inanmak gerekir. “Evet ben iyi bir yazar olacağım” diyerek ve günbegün kendinizi geliştirerek belli bir noktaya gelebilirsiniz. Sadece inanın.

Bu kitapta okullarda didaktik verilen bilgilere göre bir metin okumayacaksınız. Emin olun senaryo yazarlığının en temel, en pratik en yalın sunumunu yapmaya çalışacağım. Çünkü sektör okullarda öğretilen ve ezberlenen ders ortamları gibi değil. Daha pratik işler işliyor her şey. Dizi sektöründeki insanlara baktığınızda başarılı olanlar hep bunu anlayabilmiş insanlardan oluşuyor. Ezberlenen bilgi unutulmaya mahkûmdur. Bu kitap sektöre yeni girecek olan genç arkadaşa ışık tutacaktır. Senaryoyla alakası olmayan biri bu kitabı okuduktan sonra senaryo yazma konusunda ciddi bir mesafe kat edecektir. Kitabın son kısmında bunlara zaten değineceğim. Bir arkadaşınızla sohbet eder gibi sıkmadan en yalın haliyle sizlere tecrübelerimi aktarmaya çalışacağım.”

Birçok senaryo yazarına kılavuzluk yapacağına inandığım, “Yeni Başlayanlar için/SENARYO YAZARLIĞI” Kitabının okuyanı çok, Tolga AYDOĞAN’ın yazın ve sanat dünyasında yolu açık olsun.