“BİZ SUSMUYORUZ…”

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik  Vakfı’nın (UM:AG) önderliğinde,   her yıl 24-31 Ocak tarihlerinde düzenlenen Adalet ve Demokrasi Haftası’nın Otuz İkincisi de geride kaldı.

            UM:AG, 24 Ocak 1993 tarihinde, aracına konan bir bombanın patlaması sonucu bedeni aramızdan ayrılan Uğur Mumcu’nun, 25 Ağustos 1975 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan “Sesleniş” başlıklı yazısını, 24-31 Ocak 2025 günlerinde gerçekleştirilen 32. Adalet ve Demokrasi Haftasının ana konusu yaptı.

            “Özgürlüğe adanmış bir çiçek gibiyiz şimdi, hep birlikteyiz ey halkım unutma bizi, unutma bizi, unutma bizi,,,Vicdan Sustu, Hukuk Sustu, İnsanlık Sustu!”.

            Hafta kapsamında, her yıl olduğu gibi Prof. Dr. Muammer Aksoy da anıldı. Hukukçu, yazar ve Atatürkçü Düşünce Derneği Kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Muammer Aksoy, 31 Ocak 1999 tarihinde, Ankara’da, evine girerken kurşunlanarak bedensel olarak aramızdan ayrılmıştı.

Hafta kapsamında, 15 demokratik kitle örgütü dayanışma içinde hareket ederek “BİZ SUSMUYORUZ” ana başlığı altında “Söyleşi” düzenlendi.

Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezinde düzenlenen programı, Kadın ve Mücadele Derneği Kurucu ve önceki Genel Başkanı Av. Melek Neslihan Özfidan yönetti.  

 Program, Sanat Kurumu Derneği’nin düzenlediği “Erken Cumhuriyet Döneminde Kadın Tiyatrocularımız” konulu panelle başladı.

Sanat Kurunu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sezer’in yürüttüğü panelde, Tiyatro Eleştirmeni, Dramaturg ve Oyun Yazarı Gülşen Karakadıoğlu ile Yazar ve Dramaturg Eren Aysan konuşmacı olarak yer aldılar.

Panelden sonra, 15 demokratik kitle örgütünün temsilcisi, beşer dakikalık konuşma süresi içinde, önemli hedeflerini ve önerilerini dile getirdiler. Dile getirilen hedeflerin ve önerilerin gerçekleştirilmesi amacı ile katılımcı kuruluşlar arasındaki iş birliği sürdürülecek.

Harf sırasına göre, 15 demokratik kitle örgütü ve temsilcileri şunlar.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (Z. Kıvanç El), Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı (Av. Özlem Durgut), Doğal Yaşam Derneği (Yıldırım Kaya), Emekliler Meşalesi  Derneği (Şirzat Mugan), Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (Haydar Özkan), Kadın ve Mücadele Derneği (Hikmet Molu), Mobbingle Mücadele Derneği (İlhan İşman), Sanat Kurumu Derneği (Onur Sezer), Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği (Av. Elif Kabadayı Tatar),  Şiddetsiz Toplum Derneği (Rıza Sümer),  Tüketici Hakları Derneği (Turhan Çakar),  Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (Enver Önder), Tüm Öğretim Elemanları Derneği (Suay Karaman), Türkiye Gazeteciler Sendikası (Sinan Tartanoğlu), Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (Sinan Kayalıgil).

Söyleşi kapsamında, Şirzat Mugan, Katip Sonkurt ve Gürbüz Mutlu, haftanın anlamına uygun kendi şiirlerini okudular.

Program, KoroPopsesli Topluluğunun, Şef Gökhan Kalender’in yönetiminde sunduğu müzik dinletisi ile sona erdi.

Ankara Barosu-Yargıçlar Sendikası İş Birliği

26 Ocak 2025 Pazar Günü,  Ankara Barosu ile Yargıçlar Sendikası ortaklığında “Hukuk-Vicdan-İnsanlık Sustu mu-Hukuk Devleti Suskunluğa Çare Olabilir mi” başlıklı panel düzenlendi.

Prof. Dr. Gülriz Uygur, Doç. Dr. Eylem Ümit Atılgan ve Doç. Dr. Ertuğrul Uzun’un konuşmacı olduğu Panelin ilk bölümünü, Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Tarık Özdirek yönetti.

Yargıçlar Sendikasından, Ankara Hakimi Leyla Köksal’ın yönettiği 2. bölümde ise Dr. Nezahat Doğan Demiray, Ankara Barosu Başkanı Av. Mustafa Köroğlu ile Yargıçlar Sendikası Başkanı Beyhan Güler konuşmacı olarak yer aldılar.

İki oturumun birkaç çıktısını paylaşmak isterim.

“TBMM işlevsiz kaldı. Kuvvetler ayrılığı kalmadı. Yargı bağımsızlığı, bağımsız yargı  konusunda güven çok azaldı. Hak ve özgürlükler için alan bırakılmadı. Türkiye, 100 yılın en kötü dönemini yaşıyor. Türkiye’nin hukuk devleti olmadığını kabul etmeliyiz. Hukuku, kanun diye anlamamalıyız. Hukukçu olmak ne kadar onurlu ise o kadar da zor. Hukukun, adaletsizlik yaratan yönünü de görmek gerek. Türkiye, hukuk devleti anlamında,  142 ülke içinde 117. sırada. Kamu yönetimlerine girişte mülakat kaldırılmalıdır. Ateş sadece düştüğü yeri yakmıyor, her yere ulaşıyor. Özgürlük ve insan onuru en temel değer. Adaletsizlikler ve haksızlıklar karşısında, toplumda sessizlik ve suskunluk iç içe geçmiş durumda.”

Söyleşiden sonra katılımcılar ve Koro  Popsesli’nin sanatçıları birlikte.  

      Ankara Barosu-Yargıçlar Sendikasının ortak etkinliğinden sonra.

    Soldan; Suay Karaman, Hikmet Molu, Sultan Çakmak, Ömür Polat, Av. Melek Neslihan Özfidan, UĞUR MUMCU, Av. Selcik Ulusoy, Av. Özlem Durgut, Azime Arıkan.

  Sanat Kurumu Derneği Paneli. Soldan,  Gülşen Karakadıoğlu, Eren Aysan ve Onur Sezer.