Bebeklerde yürüteç halk arasında daha yaygın bilinen adı örümcek bebeğinizi, bebeğinizin motor gelişimini nasıl etkiler?
Sevgili ebeveynler; bebekler görerek, hissederek, taklit ederek ve deneyimleyerek öğrenirler. Örümcek kullanan bebekler ise vücutlarının alt kısmını göremedikleri için nasıl dengede duracaklarını, doğru adımlamanın nasıl olduğunu, uygun ağırlık aktarımının ne olduğunu, doğru yürüyüşün nasıl yapılacağını maalesef öğrenemezler.
Bebek yerde gelişir. Bir beceriyi öğrenmek için birçok kez olumlu ya da olumsuz deneyim yaşaması gerekir. Bu deneyimlerle eklemlerinden birçok duyusal girdiyi almalı ve öğrenmeliler. Sabit bir yürüteç bunu ne kadar karşılar? Maalesef karşılayamaz. Yani bebeğin yerde verimli geçirmesi gereken zamanı yürüteçte geçirmesi motor gelişimini olumsuz etkiler. Bebek gövde kullanımını azaltır, sadece ayaklara yönelir ve zamanla parmak ucu yürüyüşü yapmaya başlar.
Örümcekler tekerleklidir, hızlı hareket eder. Bebeğinizin hareketinden daha hızlı hareket ettiği için bebeğiniz denge kurmakta ve vücut dengesini geliştirmekte zorlanır.
Bebek sürekli öne ağırlık aktarır. Zamanla bebek tek düzlemde hareket etmeyi öğrenir.
Ebeveynler genellikle bebek 6-7 aylıkken yürüteçle yürüme alıştırmalarına başlıyor.
Bu da kalça gelişimini kesinlikle olumsuz yönde etkiliyor. Peki ebeveynler yürüteç kullanmak yerine ne çalışmalı, ne yapmalı? 9-10. aylardan itibaren küçük küçük adım çalışmaları ve yürüme yardımcıları kullanmak bebeğin yürümesi, gelişimi için daha olumlu olacaktır.
Bir başka açıdan bakarsak örümcek kazalarında kafa travması oldukça fazla. Beyin gelişimini tamamlamayan bebeklerde kafa kemikleri yumuşak olması sebebiyle yürüteç ile gerçekleşen kazalarda bebeklerin %82’sinde kafa travması oluştuğu görülüyor. Amerikan pediatri akademisi ve Kanada gibi bazı ülkelerde yürüteç kullanımı bu kazalar sebebiyle yasaklanmıştır.
Bebeğinizin daha bilinçli gelişimi için mutlaka doktorunuza ve fizyoterapistinize danışın.
Sağlıklı haftalar dilerim.
Fizyoterapist Beren Demirci