Gecekondumuzun bahçesinde yabani bir ağaç, her baharda, dallarında nohut büyüklüğünde yenilmez bir meyve ile açardı.Süs ağacı gibi,gölgelik yapan bir ağaçtı.Nohut büyüklüğündeki meyvesini sıktığınızda parlak mor renkli çok güzel bir renk elinize bulaşırdı.Herhalde boya sanayinde kullanılsa çok faydalı bir ağaç olarak literatüre geçerdi.Belki de geçmiştir!!!
Bu ağacın adını öğrenemedim.
Daha küçük bir çocuğum, babamın dayısı bir gün geldi ve “ağacı aşılayacağız” dedi.Ben o güne kadar sadece insanların aşı olacağını biliyordum,meğerse ağaçlarda aşı oluyormuş!!!
Büyük dayımız,elinde iki küçük dal parçası ile mor meyvesi olan ağacı budadı ve kalan iki kolu ayrı ayrı küçük bir şekilde kesip ikiye ayırdı.Elinde getirdiği iki küçük dal parçasını ikiye kesip ayırdığı ağaca yerleştirdi.Ağacın bu iki kolunu (sonradan öğrendim) balmumu ve bez ile sardı.Aşılama işi bitmişti.
Aylar sonra bu iki küçük dal parçaları yeşerdi ve yıllar içinde uzayıp gitti.Bir dalında kiraz,bir dalında vişne bahçemizin meyve ağacına dönüştü.Yıllarca yaz günlerinde hiç meyvesiz kalmadık.Doyasıya vişne,kiraz yedik.
Daha sonraki yıllarda arsız bir ağaç olan İğde ağacı ile tanıştım.Köksüz bu ağacı nereye dikseniz kısa sürede yeşerir ve büyür.Ayrıca eğer şansınız varsa bol bol İğde meyvesi yersiniz.
Ağaçlar hayatımızın,yaşamımızın, su kadar,bizi hayata bağlayan can yoldaşlarımızdır.
Bugünlerde yurdumuzun birçok yerinde çıkan orman yangınları,ciğerlerimizi de alıp söndürüyor.Organize bir şekilde sanki,ülkeyi kaosa sürüklemeye çalışan kötü düşüncelerin bir tezgahı değildir umarım tüm bu yaşananlar.
Ağaçlara kıymayın e be ahmaklar!
Bir ağaç kaç yılda büyüyüp yeşeriyor,canımıza can katıyor.
Ağaçların yaşam sürelerine bir göz atalım.
Ormanlara,içindeki tüm börtü,böcek,canlılara kıymayın efendiler.
(*)Ağaçlar Kaç yıl yaşar?
Porsuk ağacı, ülkemizde Karadeniz bölgesinde, Trakya ve İstanbul Ormanlarında, Kaz Dağlarında, Sultan Dağlarında, Amanos Dağlarında Akdeniz kıyı ormanlarında bulunurlar. 1000-1900 metre yükseltilerde bulunurlar. Çok uzun ömürlü ağaçlardır 2000-3000 yıl yaşayabilirler. Ülkemizde 1000 yaşlarında olanlarına rastlanmaktadır.
Ankara Kennedy caddesi üzerinde, İş bankası
bahçesindeki Porsuk ağacı,Ankara'daki en büyük iki Porsuk ağacı hergün geleni geçeni selamlar.
Vişne:40-50 yıl
Fındık:150-200 Yıl
Asma:40-50 Yıl
Kiraz:60 -70 Yıl
Ayva:50-60 Yıl
Çınar:1000 yıl
Kestane: 200-500 yıl
Sedir:1000 yıl
Kavak-Söğüt:100-150 yıl
Meşe, Ihlamur, Köknar 1000 Yıl
Kayın: 900 Yıl
Zeytin:400 Yıl
Elma, Armut: 300 Yıl
Ceviz: 500 Yıl
Çam: 100 ila 1000 yıl
Şeftali: Ortalama 30 Yıl
Badem Ağaçları: Ortalama 50 Yıl Kadar Yaşar.
Orman yakan da katildir, ağaçların geleceğini çalan da
(*alıntı)
Ormanlara,İÇİNDEKİ TÜM CANLILARA kıymayın e be ahmaklar!!!
Bir günde 72 yangın nasıl çıkar. Çok acı çok.