Ana Sayfa Öne Çıkan Ulus Hali Esnafı Eski Günlerini Arıyor

Ulus Hali Esnafı Eski Günlerini Arıyor

-

Ulus Hali’nin tarihi Cumhuriyet’in ilk dönemlerine dayanıyor. Bir zamanlar iğne atsanız yere düşmeyecek kadar kalabalık olan halde hem vatandaşlar hem de esnaf eski günlerini özlemle arıyor. Esnaf işlerin canlanması için çareyi restorasyon olarak görüyor.


Tarihi Ulus Semt Hali Ankara’nın Cumhuriyet ile yaşıt alış veriş merkezidir. Süpermarketler ve AVM’lerin olmadığı dönemde her semtten vatandaşlar hale gelerek taze meyve sebze ve birçok ürünü alarak evlerine dönerlerdi. Market zincirlerinin yaygınlaşması, AVM’lerin hayatımıza girmesiyle hal eski günlerini arar oldu.

Hala birçok Ankaralının tercihi olmasına karşın yüksek kira ücretleri, maliyetlerin artışı hal esnafının belini büküyor. Esnaflar halde yenilik istiyor ve belediyeden halin restore edilmesi gibi bir talepleri var. Bunun yanı sıra ciddi bir otopark sorunun bulunması esnafların başlıca şikayetleri arasında yer alıyor.

Ulus Semt Hali’nde yaklaşık 30 yıldır balıkçılık yapan Mahir Kaya satışları hakkında ve Ulus Semt Hali hakkında bilgiler verdi. Belediyeden hal esnafı olarak beklentilerini anlatan Kaya taze balığın nasıl anlaşılacağının detaylarını da paylaştı.

SATIŞLAR DÜŞÜK

Av yasağı nedeniyle satışların düştüğünü söyleyen Kaya, “Satışlarımız şu an çok düşük. Yaz sezonuna girdiğimiz için balık av yasağına girdi. Bu nedenle haliyle satışlarımız da etkileniyor. Şu an satışını yaptığımız balıklar, kültür balıklarıdır. Fiyatlarda haliyle pahalandı. Çünkü kültür balıklarının yemleri ithal. Bu yemlerde dolara endeksli olduğu için, otomatikman dolar yükselince yem fiyatları da artıyor. Bu da tabi ki balık fiyatlarına da yansıyor” dedi.

Tarihi Ulus Semt Hali’nin sıkıntılarından bahseden Kaya, “Burası 40- 50 yıllık tarihi bir yer. Buranın değişmesi gerekiyor. Yani kentsel dönüşüme girerek buranın artık restore edilmesi gerekiyor. Bu zaruri ihtiyacı da hiç bir belediye yapmadı. Yeni belediye başkanı Mansur Yavaş’ın burayla ilgili bir söz verdiğini duymadım ancak bir şeyler yapacağını düşünüyorum. Zaten yapmazsa kendi kaybeder. Bu memlekete hizmet edersen kalırsın, hizmet etmezsen gidersin.

Kiralarda geçen yıldan itibaren aşırı bir artış oldu. Şu an bir dükkanın kirası yaklaşık 10 bin lira civarında. Satış yapamıyoruz, işçilerinin sigortaları ve maaşlarına birde kiraların yüksek oluşu eklenince esnaf bu işin içinden çıkamıyor” ifadelerinde bulundu.

HAL ESNAFININ BELEDİYEDEN BEKLENTİLERİ VAR

Halin tarihi bir yapısı olduğunun altını çizen Mahir Kaya, “Bizim Ulus Semt Hali esnafı olarak belediyeden beklentilerimiz var. Burası tarihi bir nokta tarihi çok eskilere dayanıyor. Burası tarihi dokusuna uygun bir biçimde restore edildiğinde vatandaşlarda gönül rahatlığıyla gelip gidebilir. Bu durumda tabi ki işlerimize doğrudan etki eder. Restorasyonun yanı sıra buranın ciddi bir otopark sorunu bulunuyor.

Ulus halinin müşterisi bitmez. Vatandaş buraya geliyor 150- 200 lirası bir alış- veriş yapıyor aracını park yapılmaz bir yere park ettiği için bir o kadarda ceza ödemek zorunda kalıyor. Vatandaşta haklı çünkü aracını çekebileceği hiç bir yer yok. O yüzden park sorununun acilen çözülmesi gerekiyor.

Bu mevsimde kültür balıkları var. En ekonomikleri alabalık ve somon. Lezzetli ve fiyatı da uygun olduğu için en çok bu iki balık tercih ediliyor. Et ve tavuk pahalı olduğu için vatandaşın gücü de bu balıklara yetiyor.  Beyaz et sağlık bakımından da faydalı olduğu için vatandaş mutfağında sıkça tercih ediyor” şeklinde konuştu.

TAZE BALIK NASIL OLMALI

Taze bir balığın nasıl anlaşılacağını tarif eden Kaya, “Solungaçlarının kırmızı olması gerekiyor. Gözleri parlak olmalı ve derisinin mat olmaması, parlak olması gerekiyor. Balığın boyunun büyük ya da küçük olması önemli değil, önemli olan tazeliğidir. Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklar bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır, özellikle karın derisi buruşur. Her şeye rağmen parlaklığı, balığın taze olduğunu göstermez. Tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilirler. Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Oysa bayat balıklarda bu iz kalır.

Taze balığın solungaçları canlı kırmızı renktedir. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Ancak bazı balıkçıların, solungaçları kırmızı mürekkeple boyadığını da hatırlatmamız gerekiyor. Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannetse de aslında bu mürekkeptir. Böyle bir aldatmacaya başvuran tezgahtan kesinlikle balık almamalısınız.

Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu dimdik durur. Bayat balığı aynı şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı sarkar. Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda yapışıktır. Elinizi, kafadan kuyruğa doğru sürterken pulların çıkmaması gerekir. Taze balık neredeyse kokusuzdur. Balık, bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlar” dedi.

SEBZE MEYVE PAHALI

Ulus Hali pazarcı esnafı da durumlarını değerlendirdi.  Fiyatların üretim olmadığında dolayı pahalı olduğunu söyleyen esnaf, ” Sebze- meyve geçen yılın bu zamanlarına göre pahalı. Maliyetler arttığı için haliyle fiyatlara da bu durum yansıyor. Geçen yıl bu yıla oranla işimiz çok güzeldi. Bu sene maalesef işlerimizde fark edilir oranda düşüş var” dedi.

Bu mevsimde en çok tercih edilen ürünleri söyleyen esnaf, ” Bu mevsim kiraz, kayısı, dut mevsimidir. Fiyatlar yüksek ama vatandaşları yormayacak derecede. Ufak bir kar marjı konularak satılıyor. Sadece günü kurtarabilecek kadar kazanıyoruz” ifadelerinde bulundu.

ULUS HALİ

Ulus Hali’nin tarihi Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar dayanıyor. 1929 yılındaki büyük Tahtakale yangını sonrasında açılan Posta Caddesi’nin doğu ucundaki yapı 1937 yılında Avusturyalı ünlü mimar Robert Oerley tarafından tasarlanıp uygulanmış.

Bir zamanlar Ankara’nın kalbi olan Ulus’u belki de Ulus yapan en önemli etmenlerin başında Ulus Hali gelir. Ünü Ankara sınırlarını da aşan halin alış veriş merkezleri ve süpermarketlerin olmadığı dönemlere dayanan tarihi Cumhuriyet ile yaşıt.

Hangi sınıftan olursanız olun, ekonomik gücünüz her ne olursa olsun Ankara’da taze sebze, meyve, balık ve daha bir çok ürünü almak istiyorsanız durağınız hep Ulus Hali olurdu. Hal bir açıdan farklı sosyoekonomik sınıftan insanları bir araya getiren sosyolojikte bir öneme sahipti.

1937 yılında tasarlanan binasını işlevsellik yönünden de oldukça verimlidir. Yapının son derece etkileyici lineer düzeni ve 1937 gibi henüz betonarme teknolojisinin çok yeni olduğu bir dönemde tasarlanması dahi zor olan, güçlü, göğe doğru açılan geniş betonarme saçakları gibi unsurları; yaklaşık 80 yıl öncesinin tasarım anlayışını yansıttığı için ciddi bir belge değerine sahiptir.

Doğrusu, Hal gibi çok yoğun bir kullanıma sahip bir yapının anı değeri de aynı oranda yüksektir. Öte yandan yapının işlevinden kaynaklanan trafik sorunu aslında Ulus’un genelinden bağımsız değildir. Bu durum, böyle olmasa dahi yapının kültürel önemini hiçbir şekilde azaltmamaktadır.

SONSÖZ YORUMLARI

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen adınızı girin

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mehmet Akgün
Mehmet Akgünhttps://sonsoz.com.tr
2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun olup, Sonsöz Gazetesi'nde 2017 Mart ayından beri aktif gazetecilik yapmakta...

Bu Haberler Kaçmaz!

İran: ABD kendi droneunu vurmuş olabilir

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Irakçi, Trump’ın İran’a ait bir insansız hava aracının düşürüldüğü iddialarına