Görülme sıklığı her geçen gün artan diyabet hastalarına beslenme önerilerinde bulunan Beslenme Uzmanı Gizem Köse, “Diyabet hastalarının tüketmesi gereken en önemli şey süt ürünleridir. Çünkü bütün makro besin öğelerini içeriyor” dedi.

Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet her geçen gün artıyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) verilerine göre; dünyada diyabetli hasta sayısı 2000 yılında 151 milyon iken, 2017’de bu sayının 425 milyona yükseldiği görülüyor. Türkiye’de ise diyabet sıklığı erişkinlerde 1997’de yüzde 7,2 iken, 2010’da bu oranın yüzde 13,7 ‘ye çıktığı biliniyor. 2045 yılında dünyadaki diyabetli hasta sayısının 629 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Beslenme alışkanlıklarının sağlıkla birebir ilişkisi olduğuna dikkat çeken İstanbul Kent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üy. Gizem Köse, diyabetli hastalara beslenme önerisinde bulundu. Öğünleri düzenli tüketmenin en önemli ilke olduğunu vurgulayan Köse, evde beslenmeyi tavsiye etti.

“DİYABETLİ HASTALAR PASTANE ÜRÜNLERİNDEN UZAK DURSUN”

Dışardan alınan ürünlerin içinde ne olduğunun bilinmemesinin risk faktörü olduğuna dikkat çeken Köse, “Bazı ürünlerde şeker kullanıyorlar, bazıları şekersiz yapılıyor, bazıları beyaz undan yapılıyor. Bu yüzden etiketi olmayan besinleri tüketmek diyabetli hastalar için birazcık riskli olabiliyor. Etiketi olan besinlerde içindekilere bakarak şeker ya da şeker ürünleri olup olmadığını görebiliyoruz. Etiketlerde glikoz ya da früktoz şurubu kullanılan bir ürün varsa bunlardan kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Diyabetli hastalar özellikle pastane ürünlerinden uzak durmalı ve dışarıdan bir şey satın aldıklarında içeriğini bilmeyecekleri için benzer bir şekilde aynı şeyi evde yapmalılar. Diyabetli hastalarımız için en önemli olan şey evde beslenmedir” dedi.

Facebook Yorumları

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz