Sonbahar ve kış aylarında bitkisel çaylara dört elle sarıldığımızı söyleyen Fitoterapist Dr. Buğra Buyrukçu, şifa aradığımız bu çayların genellikle yanlış hazırlandığını ve bilinçsizce tüketildiğini söyledi, “Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.

Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, Türk insanının vazgeçilmez içeceklerinin başında gelen bitkisel çayların, bilinçsizce tüketilmesinin önemli sağlık sorunlarına neden olabileceği uyarısında bulundu. Özellikle sonbahar ve kış aylarında hastalıklara karşı korunmak veya kısa sürede iyileşmek için tüketilen bitkisel çayların, doğru hazırlanıp, doğru miktarda içilmesinin önemine işaret eden Dr. Buyrukçu, “Doktor veya uzman önerisi dışında gelişigüzel hazırlanıp içilen bitki çaylar, bazı organlara zarar verebilir. Organ kaybı dahil çok çeşitli hastalıklara yol açabilir, şeker ve tansiyonu yükseltebilir” diye konuştu.

Karaciğer, Böbrek ve Kalp İçin Risk

Bitki çaylarının hazırlanması kadar günlük tüketim miktarına dikkat edilmesi gerektiğini de vurgulayan Dr. Buyrukçu, “Soğuk algınlığı, grip ve zayıflama maksatlı kullanılan kimi bitkisel karışımlar karaciğer ve böbrek dahil birçok yaşamsal organda kalıcı hasara yol açabilir, kalp krizine neden olabilir. En masum bilinen ıhlamur ve papatya gibi çayların dahi doğru hazırlanıp, doğru miktarda tüketilmediği takdirde zararı var. Bizim vatandaşlara önerimiz, tavsiye üzerine veya güvenilir olmayan kaynakların tarifiyle bitki çayı tüketmemeleri. Çayın adının bitkisel olması zararsız olduğu anlamına gelmez. Çayın hazırlanışı sırasında kullanılan suyun sıcaklık derecesinden içme sıklığına kadar her aşaması çok önemli” dedi.

Ne Kadar İçileceği Kişiye Göre Değişir

Çay maksatlı kullanılacak bitkilerin güneş ve ısı almayan yerlerde saklanması uyarısında da bulunan Dr. Buğra Buyrukçu, şöyle devam etti: “Hangi sıklıkta içilmesi gerektiği ise kişiden kişiye göre değişir. Örneğin tansiyon ilacı kullanan birinin bu çayları dikkatli içmesi gerekir. Veya ödem atmak amacıyla içilen çay, böbrek sorunu olan kişide sıkıntıya neden olabilir. Bitki çaylarının hazırlanma ve içme aşaması kadar satın alındığı yere de dikkat edilmelidir. Mutlaka bakanlık onaylı ürünler alınmalıdır. Bitkisel çaylar doğru kullanıldığında sayısız hastalık için şifa kaynağı, hiçbir yan etkisi olmayan en doğal ürünlerdir.”

FACEBOOK YORUMLARI

SONSÖZ YORUMLARI

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen adınızı girin