Ana Sayfa Ekonomi Yerli mısırdan şeker üreten sanayimiz göz ardı ediliyor

Yerli mısırdan şeker üreten sanayimiz göz ardı ediliyor

37
PAYLAŞ

- Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Başkanı Rint Akyüz, özellikle son birkaç yıldır, şeker sektöründe meydana gelebilecek olası riskler konusunda güçlü uyarılarda bulunduklarını vurguladı.

Basına yansıyan şeker ithalatına izin verileceği yönündeki haberleri değerlendiren Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Başkanı Rint Akyüz, özellikle son birkaç yıldır, şeker sektöründe meydana gelebilecek olası riskler konusunda güçlü uyarılarda bulunduklarını belirtti. Akyüz, “Tabii ki şu anda şeker ihtiyacı bir şekilde karşılanacaktır ama bizim anlam veremediğimiz, ithalat gündemde iken mısır çiftçimizin ve yüzde 100 yerli mısırdan şeker üreten sanayimizin göz ardı edilmesi ve üretimimizin yüzde 30 kota ile sınırlandırılmış olmasıdır” dedi.

Yürürlükte olan Ham Madde ve Şeker Fiyatları Yönetmeliği’nde 16 Mart 2009 tarihinde yapılan değişiklikle, şeker üretiminde kullanılan pancar ve mısırın ham maddesinin yurt içinden temin edilmesinin bir zorunluluk olduğunu hatırlatan Akyüz, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Ülke şeker ihtiyacı, 2001 yılından bu yana 4634 Sayılı Şeker Kanunu ile öngörülen kotalarla sağlanmaya çalışılıyor. Bu çerçevede, pancar şekerinde 2 milyon 250 bin ton A kotası, pancar şekerinin yüzde 10’u ile sınırlandırılan mısır şekerinde ise 250 bin ton A kotası belirlenmiş durumda. Şeker Kanunu, ’na ülke ihtiyacını gözetmek suretiyle mısır şekeri üretimi için yüzde 50’ye kadar artış yetkisi veriyor. Bu yıl kotamız yüzde 30 oranında artırıldı. Bu kota ile 325 bin ton mısır şekeri üretimi yapılabileceğiz. Madem şeker ihtiyacı vardı, yüzde 100 yerli mısırdan şeker üreten sanayicimizin üretimi neden yüzde 30 kota ile sınırlandırıldı? Bunun mantığını anlamak mümkün değil.”

Bu yıl, mısır üretiminde 6,5 milyon ton üretimle Cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoltesinin beklendiğini ifade eden Akyüz, mısır çiftçisinin de kotayla mağdur edildiğine dikkat çekti. Nişasta ve glikoz üreticileri olarak, mısır üreticisinin ve üretiminin en büyük destekçileri olduklarını bildiren Akyüz, her yıl kampanya döneminin başlangıcından itibaren düzenli olarak 1 milyon tona yakın mısır satın aldıklarını, ancak kota nedeniyle alımlarının da gerilediğini ifade etti.

Nişasta ve glikoz üreticilerinin, çıktıları itibariyle gıda ve içecek sektörünün de bir numaraları ham madde tedarikçisi olduğuna dikkat çeken Akyüz, yerli mısırı katma değeri çok yüksek bir gıda ham maddesine dönüştürdüklerini belirtti.

 

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam