Ana Sayfa Ekonomi Tritordeum ekmek tam bir doğa mucizesi

Tritordeum ekmek tam bir doğa mucizesi

716
PAYLAŞ

Doruk Group Holding ve fırıncılık markası Komşufırın, İspanyol bilim adamlarıyla birlikte geliştirilmesine doğrudan katkıda bulunduğu ve sağlıklı beslenmede çığır açacak yeni nesil doğal bir tahıl olarak değerlendirilen Tritordeum’u ve Tritordeum Ekmek Türkiye’de üretilmeye başlandı.

Doruk Group Holding ve Komşufırın Yönetim Kurulu Başkanı Hasip Gençer ,”Doruk Group Holding ve Komşufırın olarak geliştirilmesine doğrudan katkıda bulunduğumuz ve bugüne kadar İspanya, İtalya, Portekiz ve Fransa’da üretilen Tritordeum’u Türkiye’ye kazandırdık. Tritordeum tahılının gelişim sürecine bir Türk firması olarak katkı vermek, Türk tarım sektörünün geleceği için ilham veren bir motivasyon olacak” dedi.

Makarnalık buğday (Triticum Durum) ve yabani arpanın (Hordeum Chilense) melezlenmesiyle üretilen Tritordeum, geleneksel ıslah teknikleriyle geliştirildi. Avrupa Birliği CPVO’suna kayıtlı yeni nesil tahıl Tritordeum ve bununla üretilen Tritordeum Ekmeği, düzenlenen bir basın toplantısıyla Türkiye’ye tanıtıldı.

Dünya tarım sektörü ve insan sağlığı açısından inovatif bir tahıl olan Tritordeum, içeriğinde bulunan lutein, sindirilebilir gluten, cystine ve lifli yapısıyla özellikle gluten hassasiyetli kişiler, kardiyovasküler rahatsızlık yaşayanlar, göz sağlığı problemi olan kişilerin tüketimi için çok önemli bir alternatif olarak görülüyor.

-“BİR DOĞA MUCİZESİ”-

Tritordeum21977 yılından bu yana 30 yılı aşkın süredir İspanyol bilim adamları tarafından üzerinde çalışıldığı açıklanan Tritordeum tohumunun kalitesi makarnalık buğdaydan, adaptasyon yeteneği ise bitki ıslahında gen kaynağı olarak kabul edilen yabani arpadan geliyor. Tritordeum tahılı, sulama yapılmaksızın doğal yağışla yetiştirilirken, kuraklık, soğuk hava ve kötü toprak koşullarına dayanıklılık gibi agronomik özellikleri sebebiyle üretici dostu tarım ürünleri arasında gösteriliyor.

-24 ŞUBAT’TAN İTİBAREN PAZARA SUNULDU-

2015 yılı boyunca  bin 300 hektarlık bir alanda yüzde 90 geleneksel,  yüzde 10 sertifikalı organik şekilde üretilen Tritordeum, daha çok ılıman bölgelerde yetişiyor.  Doruk Group Holding ve Komşufırın Yönetim Kurulu Başkanı Hasip Gençer Tekirdağ, Konya ve Muş’ta yer alan tohum üretim tesislerinde kapasite itibarıyla saatte 40 tondan fazla tohum üretebilen Doruk Group Holding’in 40 yıllık deneyimiyle Türkiye’ye kazandırılan Tritordeum’un, Doruk Grubu’nun tohumculuk markası Marmara Tohum tarafından Aydın’da üretileceğini söyledi.

Yeni Nesil Tahıl Tritordeum unundan yapılan Yeni Doğal Tahıl Tritordeum Ekmeği’nin, 24 Şubat’tan itibaren tüm Komşufırın şubelerinde satışa sunulduğunu belirten  Hasip Gencer, ekmeklik buğdaydan üretilen ekmeklere göre yüzde 7-8 daha fazla protein içermesi ve oleik asit ile lutein oranlarının yüksekliği ile sindirimi kolay olan Tritordeum Ekmeği’nin, kendine özgü yumuşak aroması ve altın renkli gevrek kabuğu ile ekmek sevenlerin vazgeçilmezi olacağını ifade etti.

-HASİP GENÇER: “DÜNYA TARIM SEKTÖRÜ VE İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN İNOVATİF BİR ÇALIŞMA”

Hasip Gençer, basın toplantısında yaptığı konuşmada, Tritordeum’un tarım sektörü ve insan sağlığı açısından inovatif bir çalışma olduğunu belirtti. Gençer, şu görüşleri dile getirdi:

“Doruk Group Holding ve Komşufırın olarak geliştirilmesine doğrudan katkıda bulunduğumuz ve bugüne kadar İspanya, İtalya, Portekiz ve Fransa’da üretilen Tritordeum’u Türkiye’ye kazandırdık. Tritordeum tahılının gelişim sürecine bir Türk firması olarak katkı vermek, Türk tarım sektörünün geleceği için ilham veren bir motivasyon olacaktır. Ayrıca yaptığımız çalışmalar sonrasında Türkiye’nin İtalya, İspanya, Portekiz ve Fransa’dan sonra Tritordeum üreten beşinci ülke olması, bizim için ayrı bir gurur kaynağı oldu. Doruk Group Holding ve Komşufırın sayesinde Türk halkının Tritordeum ile tanışacak olması, sağlıklı beslenme konusunda yeni bir dönem başlatacak. Bu nedenle Tritordeum unundan üretilecek ve Komşufırın mağazalarında satışa sunulacak olan Tritordeum Ekmeği’nin de kısa süre içerisinde sofralarımızın başköşesinde yer alacağına eminiz.”

– “KARBONHİDRATLAR DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI”-

Agrasys Ticari ve Teknik Müdürü Etienne Vassiliadis’in Tritordeum’un gluten hassasiyeti açısından uygulamalarıyla ilgili sunum yaptığı toplantıda Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Dilara Koçak ise tahılların ve bu yeni ürünün sağlıklı beslenmedeki yeri ve önemini dinleyicilerle paylaştı. Koçak, doğru un ile yapılmış dengeli ekmek tüketiminin sağlıklı beslenme için büyük öneme sahip olduğunu da vurguladı.

-GLUTEN HASSASİYETİ OLANLAR YİYEBİLİYOR

Toplantıda verilen bilgiye göre, GDO olmayan, insanların tüketimine uygun, doğal bir tahıl olan Tritordeum, aynı zamanda ekmeklik buğdaya oranla yüzde 60 daha az sindirilemeyen gluten içerdiği için gluten hassasiyeti olanlar kişiler için ideal. Buğdaya kıyasla daha yüksek lif içeriğine sahip olduğu için kardiyovasküler sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunduğu belirtilen Tritordeum’un, doğal içeriğinde bulunan karbonhidratlar sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ve fruktanlar sayesinde de bağırsak florasının iyi durumda tutulmasına katkı sağladığı açıklandı.

Altın sarısı rengini de aldığı ve göz sağlığında önemli bir rol oynayan, UV ışınlarının zararlı etkilerinden koruyan, antioksidan özelliğiyle göz yaşlanmasını geciktiren Lutein bakımından çok zengin olduğu belirtiliyor. Ununda buğdaya kıyasla daha fazla yağ asidi/oleik asit bulunurken,  bu özelliği sayesinde kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskine karşı koruma sağladığı ifade ediliyor. Yine içerisinde bulunan ve buğdaya kıyasla 3 kat daha fazla olan cystine isimli amino asitin de zararlı toksinlerden vücudu arındırdığı; alkol, uyuşturucu ve sigaranın zararlarından beyin, karaciğer ve akciğeri koruduğu da verilen bilgiler arasında.

(ANKA)

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam