Ana Sayfa Gurme Tolga Balık ezber bozuyor

Tolga Balık ezber bozuyor

254
PAYLAŞ

Tolga Balık Pişirme Evi, Balık çorbası ve Paçanga Böreği’nde hayli iddialı.

Ankara’nın Lezzet Durakları”nda sizlere çok özel bir mekanı ve lezzetleri olan Tolga Balık pişirme evini anlatmaya çalışacağım.

Tolga balık-içTolga balık pişirme evi, yaklaşık 3 yıldır Yenimahalle, Ragıp Tüzün Caddesi’nde hizmet veriyor. Mekan, Selçuk Yaşaroğlu ve ailesi tarafından işletiliyor. Ailenin her ferdi bir işin ucundan tutmuş elbirliğiyle lezzetli ürünlerini konuklarıyla paylaşıyorlar.

tolga balık-baba, kız62 yaşındaki Selçuk bey, 49 yıllık Ayabakan balıkçılığın kurucularından. 13 yaşından bu yana balıkçılıkla uğraşıyor. Yani bugünlere tırnaklarıyla kazıyarak gelmiş. İşinin erbabı ve ilk günkü gibi şevkle, severek uğraş veriyor. Unutmadan; Selçuk bey, Ankara’dan Kıbrıs’a, Yunanistan’a Sakız Adası’na ilk balığı gönderen kişi olduğunu da gururla anlatıyor.

Ankara’da ilk defa temizlenmiş hamsiyi de Selçuk bey satışa çıkarmış. O dönemde devrim gibi bir eylem olan bu girişimle ilgili çekilen reklam filmi de dönemin Akün sinemasında reklam olarak gösterilirmiş. Hasköy semtinde tutulan bir gecekondu da çevre sakini bayanlar tarafından her gün 100 kilo balık temizlenir, Selçuk bey de Ankara piyasasına sunarmış.

IMG-20160512-WA0004Tolga Balık Pişirme Evi’nde mevsimine göre bir sürü balık var, mekana girdiğinizde karşınızda balık tezgahından istediğinizi seçiyorsunuz ve hemen orada pişirtebiliyor, yiyebiliyorsunuz. Ancak aynı mekanda balık kokusu olacağından hiç endişe etmeyin. Selçuk bey bunun da önlemini çok iyi almış. Mekan içinde gerek mutfak ta gerekse salonda öyle bir havalandırma sistemi var ki tam kapasite çalıştığında insana bahçede açık hava da oturuyor hissini veriyor.

Bu 3 ürüne dikkat

Bana göre mekanın 3 ürünü, başyapıt olarak ön plana çıkıyor. Bunlar balık çorbası, deniz ürünlerinden Paçanga böreği ve temizlenmiş hamsi.

balık çorbasıBalık çorbası, Kırlangıç balığından, havuç, patates desteğiyle kereviz yaprağının da lezzet katkısıyla masanıza geliyor. Çorbadan değişik bir tat aldım ama çözemedim, sordum. “Hürrem tozu” denilen baharat karışımı kullanılıyormuş. Ben beğendim. Selçuk bey, “Balık çorbasını İstanbul dışında içmem” diyenlerin bile dönerken kavanozlarda paket yaptırarak çorba götürdüklerini anlatıyor. Bu lezzetli çorba 8 liradan veriliyor.

Başyapıt Paçanga Böreği

PaçangaDeniz ürünlerinden yapılan Paçanga böreği de çok lezzetli. Karides, kalamar, mantar, kaşar peyniri, kırmızı ve yeşil biber, krema ve baharatlarla yapılan paçanga böreği de 17 ,5 lira. İşte bu resmen ezber bozuyor diyebilirim.

Kılçıksız hamsi tava da Karadeniz usulü mısır unuyla yapılıyor. 650 gram kadar gelen hamsi tava ise 14 liradan veriliyor.

salataMekanda ikram olarak verilen salatayı da anlatmamak olmaz. Amasra salatası benzeri bir güzellik sunuluyor. Reyhan, radika, maydanoz, tere, nane, nar ekşisi ve sızma yağ kullanılıyor. Genellikle dışarı da salata yemekten insanlar haklı olarak çekinir. “Gereği gibi temizleniyor mu, hijyene dikkat ediliyor mu?” Gibi sorular sürekli kafamızı meşgul eder. Ama Selçuk bey mekanda bir ayda tüketilen suyun yarısının salata temizlemeye gittiğini ve hijyene çok önem verdiklerini söylüyor.

Tolga Balık Pişirme Evi’nde sunulan ürünlerden kalamar İzmir’den, Hamsi Karadeniz’den, Lagos Mersin’den, Karides ise İskenderun’dan günlük getiriliyor.

Bu arada her pişirilen yağ bir sonraki pişirmede kullanılmıyor. Kısaca yanmış yağ ile bünyenizi sarsmıyorsunuz. Öyle ki ayda 60-70 kilo atık yağ çıkıyor.

“Yazın da balık yenir”

hamsi-3Tolga Balık Pişirme Evi sahibi Selçuk Yaşaroğlu, Ankara’nın ilk balıkçılarından olduğunu yineleyerek, bazı doğru bilinen yanlışlara dikkat çekiyor. Yaşaroğlu, “ (Yazın balık yenmez) mantığını anlamak zor. Maalesef bu anlayış bir tek Ankara’da var ve çok yanlış. Şoklanmış da olsa Karadeniz hamsisini Temmuz Ağustos’ta tüketebilirsiniz” diyor.

balıklar-2Amatör ruh kaybetmeden hizmet verilen mekanda Selçuk beyin eşi Cemile hanım pişirme, kızı İdil ve oğlu Demir Ali servisten sorumlu. El birliğiyle güzel bir şekilde işi götürüyorlar.

Bu arada pişirme evi adını, Selçuk beyin 10 yaşındaki torunu Tolga’dan almış, bilginiz olsun.

Mekanda tatlı olarak ise tereyağlı, fıstıklı irmik tatlısı veriliyor. Üzerine de biraz tarçın serpiştiriliyor ve lezzet katlanıyor.

Saat 11.00’de başlayan servis akşam 21.00’de sona eriyor. 10 kişinin çalıştığı mekanda her türlü kredi kartı da geçerli. Otopark sorununun olmadığı mekanın düz ayak olması da engelli ve çocuklu aileler için büyük avantaj. Bu nedenle de Tolga Balık Evi ayrı övgüyü hak ediyor.

Güzel ve lezzetli bir balık çorbası, deniz ürünlerinden oluşan Paçanga Böreği ve çeşit çeşit taze balık yemek istiyorsanız işte size yeni bir adres. Mutlaka yolunuzu düşürün, afiyet olsun.

Tolga Balık Pişirme Evi
Ragıp Tüzün Caddesi, 333/A
Yenimahalle-ANKARA
Tel: 0312-327 45 53

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam