Ana Sayfa Gurme Tirit lezzeti “Göl fasulyesi”

Tirit lezzeti “Göl fasulyesi”

224
PAYLAŞ

“Ev gibi Lokanta” Ankara’da tirit lezzetini yaşatıyor, kuşaklara taşıyor

Anadolu’nun çoğu yerinde tirit yemeğini bilmeyen yoktur. Annemizin, ninelerimizin dar zamanda yaptıkları aslında yokluktan ortaya çıkmış bir yemektir. Tirit “Fakir yemeği” diye de bilinir. Anadolu’da hemen her evde mutlaka tirit tenceresi kaynamıştır.

İşte size tirit üzerine abartmayayım neredeyse doktora yapmış emekli öğretmenler karı koca Muzaffer ve Fadime Özcan’ın işlettiği “Ev gibi lokanta Tirit” i tanıtacağım.
Muzaffer Bey, 55 yaşında Kastamonulu. Eşi Fadime Hanım ise Kütahya Simavlı. Muzaffer bey Mobilya dekorasyon öğretmeni, Fadime hanım ise giyim öğretmeni.

Muzaffer,Fadime ÖzcanMuzaffer bey ve Fadime Hanım 2012’de emekli olunca Simav’dan ayrılarak hayallerinin peşinde Eskişehir’e yerleşmeye karar verirler. Orada bir lokanta açarak karı koca hayatlarını sürdürmeyi planlamaktadır. Ancak evdeki hesap çarşıya uymaz. Üniversiteden arkadaşları “Haydi gelin, ne yapacaksanız burada, yanımızda yapın” daveti üzerine rotayı değiştirir ve Tirit’i 2013 Haziran ayında Ankara’da açarlar.

Çayyolu, Prof. Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi’nde Sarnıçpark’ta bulunan Tirit, Pazar günleri dışında sabah 07.00’da açılıyor. Saat 08.00’de çorba ve börek hazır. Her gün mutlaka Ezogelin çorbası oluyor. Cumartesi günleri de menüye ilave olarak İşkembe çorbası, karışık kızartma ve etli-tereyağlı keşkek olmazsa olmazlardan. Saat 19.30’da kapanan mekânda bir kişi ortalama 15-20 liraya rahatlıkla karnını doyurabiliyor. Ve kesinlikle yaşadığı lezzetler sayesinde mutlu ayrılıyor. Yalan yok, ben öyle ayrıldım.

fasulyeli tiritMekânda 3 çeşit tirit var. Kuru fasulye tiridi, Simit tiridi ve kuzu etli yufka tiridi. Ancak Simav yöresine özgü kuru fasulye tiridi tercih sıralamasında bana göre başı çekiyor. Kastamonu yöresinin simit tiridi ve yufka tiridi de sıralamayı tamamlıyor.

Kuru fasulye tiridini denedim. Ekşi mayalı, kurutulmuş köy ekmeği üzerine özel olarak pişirilmiş Simav yöresinin göl kuru fasulyesi ve üzerine kızdırılmış tereyağ dökülüyor. Gerçekten çok güzel ve özel bir lezzet.

Göl fasulyesinin lezzeti

göl fasulyesiMuzaffer bey tridinin muhteşem lezzetinin fasulyesinden kaynaklı olduğunu anlatıyor. Simav’ın ovada bir gölü var ve yaz başında bu gölün suyu çekiliyor. Ve hemen fasulye ekiliyor. İşte o lezzetli fasulye de bu alüvyonlu topraklarda yetişiyor.

“Tiritçi olarak bilinmek isteriz”

Mekâna gelen müşteriler bu lezzetlerden sonra “Babaannemin yaptığı tiridi 50 yıl sonra burada yedim” diyor. Bu mutluluğa tanık olan Muzaffer Bey ve eşi Fadime hanımın mutluluğu da katlanıyor. Muzaffer bey, “ Bizler eğitimciyiz, kendi yemediğimizi, beğenmediğimizi başkasına veremeyiz. Yemekler konusunda statükocuyum. Geleneğimizin bozulmasını, yemeklerimizin tadının değiştirilmesini asla kabul etmem. Şükürler olsun, gelen müşterim buradan keyifle ayrılıyor, bu da bize yetiyor. Her müşterim, seçkin insan. Bazıları buraya gülmeye, sohbete geliyor. Bizim için önemli olan insanların mutlu ayrılmasıdır” diye konuşuyor.

Tirit dış mekan-2Mekânın müdavimleri öğrenmişler, Cumartesi günleri sabah kahvaltı için kuymak istiyor ve hatta paketletip eve götürenler bile var. Tirit’te gün boyu mantı, Kuru köfte, kadınbudu köfte ve çi(ğ) börek de var. Tencere yemekleri (sarma, dolma vb.) ile ilgili siparişlerde alınabiliyor.

Bütün yemeklerde kaliteli ürünler kullandıklarını anlatıyor Muzaffer bey…

İncir uyutması

incir uyutmasıBu arada mekanda sunulan çok özel bir tatlıyı da atlamamak gerek. Adı, “İncir uyutması”. Yine Kastamonu yöresinin lezzetlerinden. Denedim ve beğendim. Güzel ve doğal bir lezzet, baymıyor ve yormuyor, tavsiye ederim.
Bana sorarsanız, yolunuzu bu mekâna mutlaka düşürün, pişman olmayacaksınız.

Afiyet olsun

Adres: TiriT Ev Yemekleri.
Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi 2902 Sokak No 7/8 Çayyolu-Ankara
TEL: 240 28 66

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam