Ana Sayfa Ekonomi Tahıl üretimi geçen yıla göre azalabilir

Tahıl üretimi geçen yıla göre azalabilir

57
PAYLAŞ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılına ilişkin Bitkisel Üretim Birinci Tahmini sonuçlarını yayımladı. Buna göre, Bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi.

Üretim miktarları, 2016 yılının ilk tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde  2,2, meyvelerde yüzde 6,4, sebzelerde yüzde 1,7 oranında artış gösterdi. Üretim miktarlarının 2016 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 66,5 milyon ton, sebzelerde 30,1 milyon ton ve meyvelerde 18,9 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
-TAHIL ÜRETİMİ 2016 YILINDA BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE AZALABİLİR –
Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8,8 azalarak yaklaşık 35,2 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 9,3 azalarak yaklaşık 20,5 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 15,6 azalarak 6,8 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 9,1 azalarak 300 bin ton, yulaf üretiminin yüzde 10 azalarak 225 bin ton olması öngörüldü.
SEBZE ÜRETİMİNİN 2016 YILINDA BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE ARTACAĞI TAHMİN EDİLDİ-
Sebze ürünleri üretim miktarının 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,7 artarak yaklaşık 30,1 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzeler yüzde 5,9, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 2,6, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise yüzde 1,2 artış olacağı öngörüldü.
Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden kuru soğanda yüzde 10,5, kavunda yüzde 7,9, patlıcanda yüzde 5,3, salçalık biberde yüzde 7,7 artış, havuçta yüzde 3,3, karpuzda yüzde 0,9 azalış olacağı tahmin edildi.
MEYVE ÜRETİMİNİN 2016 YILINDA BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE ARTACAĞI TAHMİN EDİLDİ-
Meyve ürünlerinin üretim miktarının 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,4 artarak yaklaşık 18,9 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada yüzde 12,3, şeftalide yüzde 3,8, kirazda yüzde 11,8, kayısıda yüzde 7,4 artış, greyfurtta ise yüzde 0,7 azalış olacağı öngörüldü.
Turunçgil meyvelerinden mandalinanın yüzde 12 artacağı, sert kabuklu meyvelerden fındığın ise yüzde 18 azalacağı tahmin edildi.
Üzüm üretiminde yüzde 9,6 artış, Trabzon hurmasında ise yüzde 0,8 azalış olacağı öngörüldü.

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam