Sağlığımızla oynamayın

0
90

Utanmazlar, arlanmazlar, sorumsuzlar ekmeğimize katkı maddeleri karıştırıyor ve sağlığımızla oynuyorlar. Şimdi de GDO yani genetiği ile oynanmış yani genetiği değiştirilmiş organizma katıyorlarmış ekmeğimize.

GDO kısaca bitki ve hayvanların genetik mühendisliği teknikleriyle bilim adamlarınca oluşturulan yeni formları diye tanımlanıyor.
Bilim adamları GDO’lu ürünlerin zararlarını şu başlıklar altında topluyorlar:
Vücut Sistemlerini Bozması
Vücuttan Atılamaması
Kronik Hastalıklarda Artış
Tahmin Edilemeyen Riskleri Artırması
Ekosistemi Bozması.

Özetle GDO’lu ürünler sadece insanın değil doğanın tüm varlıklarını tehdit eden bir unsur haline gelmiştir. Bitki ya da hayvan bakteri ya da virüs GDO’lu ürünler hangi canlıya zarar verirse versin doğrudan ya da dolaylı yoldan insan sağlığına da zarar vermektedir. Bu yüzden GDO’lu ürünleri tüketmemek hayati bir önem taşımaktadır.
Kamu Yararına Çalışan Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar’a Soya ürünleri konusundaki görüşlerini de sordum.

Çakar, “ Soya ürünleri birçok gıdada yasal olarak kullanılmaktadır. Gıdada çok yaygın olarak kullanılan soya ürünlerinin de GDO’lu olma olasılığı çok yüksektir. Çünkü Türkiye’de kullanılan soyanın ve soyalı ürünlerin yüzde 90’dan fazlası GDO’lu soya üretimi yapılan ülkelerden ithal edilmektedir” dedi.
Amerika, Arjantin, Brezilya, Paraguay, Ukrayna başta olmak üzere, GDO’lu soya üretimi yapılan ülkelerden 2016 yılında bir milyar yüz kırk beş milyon  dolardan fazla, olmak üzere soyalı ürünler ithal edildiğini vurgulayan Başkan Çakar Soya ürünlerini şöyle anlattı:
“Soya Unu, ekmek üretimiyle tüm unlu mamullerde kullanılmaktadır.

Enzim Aktif Soya Unu, ekmeğin beyazlamasını sağlar, hamurda gevrekleştirici etki yapar.
Yağsız Beyaz Soya Unu,  ekmekçilik ve unlu mamullerde en çok kullanılan soya unu çeşididir.
Soya Sütü, inek sütünün kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Ayrıca, krema sosu olarak her türlü sütlü tatlı yapımında kullanılmaktadır.
Soya loru olarak da bilinen Tofu, bir çeşit peynir olarak kullanılır.   Kahvaltılarda, parçalanarak veya rendelenerek çorba ve sulu yemeklerde, salatalarda, pasta ve börek yapımında kullanılmaktadır.

Soya Proteini – Soya Eti, sosis, salam, köfte, hamburger, sucuk gibi et ürünlerinin hazırlanmasında kullanılır.
Soya Filizi,  genellikle çiğ olarak tüketilmektedir.
Soya Lesitini, fırıncılık, köpük giderici, maya, yapay dana sütü, ilaç ve kozmetik gibi birçok alanda kullanılmaktadır.”
“Soyalı ürünlerin GDO’lu soyadan elde edilme olasılığı çok yüksektir” diyen Çakar, “bu nedenle, soyalı ürünlerin kullanıldığı tüm gıda sektöründe denetimlerin yapılması ve yaygınlaşması gerekmektedir” diyerek şu çağrıyı yaptı: “Tüketici Hakları Derneği olarak, tüketiciler adına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını göreve çağırıyoruz.” Sonsöz olarak ben de, “sağlığımızla oynamayın “ diyorum.