Ana Sayfa Gurme Pizza İl Forno, Ankara’nın pizza cenneti

Pizza İl Forno, Ankara’nın pizza cenneti

857
PAYLAŞ

226 yıl önce ortaya çıkan pizza isminin “İyice kızarmış ince pide” anlamına gelen Latince`deki “Picea”dan geldiği tahmin ediliyor.İtalyan kökenli bir hamur işi yemek olan pizzayı savaş zamanında İtalyan kadınlar yokluk yüzünden bir hamur üzerine buldukları malzemeleri koyarak yaratmışlar. Ve günümüze güzel ve enfes çeşitleriyle gelmiş.

“Ankara’nın Lezzet durakları” köşemizde Başkent Üniversitesi girişinde bulunan Arsia alışveriş merkezinde güzel ve modern düzenlenmiş bir mekanda hizmet veren ve lezzetleriyle kısa sürede kalplerde büyük yer kazanan adını İtalya’da bir yerleşim yerinden alan Pizza İl Forno ‘yu anlatmaya çalışacağım.

İl Forno Ankara’da ilk önce 2013’de evlere servis amacıyla Yıldız semtinde açılmış. Mekanın sahibi Utku Özer o dönemde her şeyi kendisinin yaptığını, paket servisine de kendisinin çıktığını, işinde samimi ve azimli olduğunu vurgularken “eserim” dediği pizzasını Ankaralı’ya kabul ettirmiş. Derken önce Bilkent sonra da Arsia’da yeni yeni birbirinden güzel modern ve keyifli mekanlar açmış. Ben Arsia’da ki mekanı gittim gördüm. Lezzetlerin tadına baktım, özellikle kavurmalı ve füme etli pizza da abarttım. Tadına doyamadım açıkçası. Zaten pizza görünce göz bebeklerimin yerinden fırlayacağını hissediyorum.

füme etli pizzaBirçok çeşit pizza var ama ben 4 peynirli, füme etli ve kavurmalıyı öne çıkarırım. Füme etli de güzel bir is kokusu var ki bir tık önde. 4 peynirli de onu yakalar nitelikte. Füme kaburga etli 34 cm çapında 29 lira, kokoreçli pizza da çıkıyor 18-30 liradan, klasik bilinen diğer tüm pizzalar 11-25 lira arasında değişiyor. Kokoreci, Ostim’de imalathaneden alıyorlar. Ancak marinesini kendileri yapıyorlar. Sır dediler ama ben öğrendim. Kokoreç’in terbiyesinde bildiğiniz baharatlar ve domates sos ve parmesan peyniri var.

Taş fırında yapılan pizzalar arasında kokoreçli ve Ricotto da ilgi görüyor. Bu arada mekanda kullanılan ürünler de marka ve bilinen kaliteli, güvenle tüketebilirsiniz. Mekanda en yoğun zamanda bile 12 dakika da pizza siparişiniz geliyor beklemiyorsunuz.

karışiık pizzam“Gizli kahraman, Ricotta”

Mekanın bir de gizli kahramanı var. İl Forno araştırmış. Bayanlar Ricotta peynirli, erkekler ise etli, kaburgalı veya kokoreçli pizzayı tercih ediyorlar.

Öğrencilerin mekanı

Utku ÖzerBilkent Üniversitesi Turizm Bölümü mezunu olan Utku Özer, alanında daha da iyi olabilmek adına Pizza’nın ana vatanı olarak bilinen İtalya’da da eğitim almış.

Utku bey mesleğini ve işini seviyor. “Aşık” düzeyi abartı olmaz. Yeniliklere ve önerilere açık. Öyle ki Ankara’nın çeşitli üniversitelerinde gastronomi bölümü öğrencileri, topluluk üyeleri İl Forno’da mutfağa girerek istedikleri pizzaları yapıyor ve hep birlikte bir güzel yiyorlar. ”Eğitim şart” dedik ya. Bu arada Utku bey, Bilkent Üniversitesi’nde de Mutfağa Giriş konusunda dersler de veriyor.

Vegan ürünler

peynirli pizzarokalı, füme etli pizzaİl Forno, vejeteryanları da düşünerek onlara göre uygun pizzalar, yemekler de çıkarıyor. Sebzeli Lazanya, vejeteryan güveç, patlıcan, domates ve parmesan peynirli pizza bunların arasında sayılabilir.

İl Forno deniz ürünleri içeren pizzalar da yapıyor. İtalyan işi pizzalar, somon, karides ve ançüez ile zenginleşiyor. Yakında kavurmalı yumurtalı pizza da gelecek bilginiz olsun.

Bu arada mekanın hijyen konusuna verdiği önemi de ayrıca kutlamak gerek. Bilirsiniz genelde pizza, yuvarlak ahşap tabaklar üzerinde gelir. Ve zamanla ahşapta oluşan kesiklerle ne kadar da temizlesen de birer mikrop yuvası halini alır. Utku bey, işin aslından çok uzaklaşmadan buna da çözüm bulmuş. Pizza tabakları yine ahşap ancak ortası cam kaplı. Ve gönül rahatlığıyla pizzanızı üzerinde yiyebiliyorsunuz.

pizzaseverlrrMekanda yenilikler bitmiyor. Tatlı canınız istediğinizde çikolatalı, ballı cevizli pizza emrinizde. Tatlıyı severim ama uzak durmam gerektiği için çikolatalı pizzanın sadece tadına baktım. Bildiğimiz marketler de satılan fındıklı, fıstıklı çikolata sosu sürülüyor. Ben uzak dururum ama yenir mi? Yenir. Belki daha bilindik ve daha sağlıklı olan Tramisu tercih edilebilir.

16 kişinin çalıştığı mekan, her gün 11.00’de açılıyor ve 22.00’de kapanıyor. Otopark sorununun da olmadığı İl Forno’da her türlü kredi kartı da geçerli. İl Forno’da iki kişi ortalama 40 liraya rahat çıkıyor.

Güzel, kaliteli ve lezzetli bir pizza yemek istediğiniz de yolunuzu İl Forno’ya çevirin, pişman olmayacaksınız. Afiyet olsun.

Pizza İl Forno
Arsia AVM, Fatih Sultan Mehmet Mahallesi,
Eskişehir Yolu 20. Km, Çayyolu, Ankara
Tel: 0312-244 45 46

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam