Uzmanlar asker yemekleri sorunlarını anlattı, çözümler önerdi Manisa’da başlayan ve çeşitli illerden peş peşe gelen asker yemeklerinden zehirlenme olayları üzerine gerek bilimsel gerekse hukuki soruşturmalar sürüyor.

Bu önemli konuyu gerek emekli askerler gerekse yemek sektörünün önde gelen firmaların sahip ve yöneticileri ile konuştum.
Birçok sorundan bahsettiler ve çözüm yolları önerdiler sağlıklı ve kaliteli asker yemekleri için.
Sorunların başında ihale uygulaması geliyor. En ucuz yemek temini sağlanması ihale komisyonlarını zorda bırakıyor.
Mafyavari bazı firmaların en ucuz teklifler ile ihaleleri almaları kalitesiz ürünler ve hileli üretim sonucunda kısa sürede iflas etmelerine dikkat çekiliyor.
Tavuk ve Hindi gibi zehirlenmelere yol açan beyaz etlerin dondurulması ve soğuk zincirine bu firmalar yüksek maliyet nedeniyle uymuyorlar ki zehirlenme hatta ölümlere neden olunabiliyor.

Hijyen kuralları asla uygulanmıyor ki personelin bu konuda eğitimsiz olması da büyük önem taşıyor.
Kırmızı et temini Et ve Balık Kurumundan yapılırken beyaz et için gerekli önlemler titizlikle alınmıyor.
Kullanılan su şehir şebekelerinden alınıyor ve birçok askeri birlikte arıtma sistemi bulunmuyor. Ancak son zehirlenmeler suya bağlanmıyor.
Şimdi sorunlar bu kadar ortada iken çözüm için en önemli uyarı yıllardır gıda sektöründe bulunan ve pek çok firmanın ürün tedarikçisi olan firma yöneticisinden geldi.
Çözüm olarak yemek yapacak firmalara sadece personel temini için ihale yapılmalı. Yemeklerde kullanılacak tüm malzeme ise Asker tarafından ihale ile alınmalı.
Niğde’nin Bor ilçesinde olan dev askeri depolar gibi tüm merkezi askeri depolar bu ihalelerin temin merkezleri olarak kullanılmalıdır.
Kırmızı ve beyaz et soğuk araçlar zinciri olan Et ve Balık Kurumu gibi büyük kurumların sorumluluğunda depolanmalı ve nakil edilmeli.
Türkiye genelinde merkezi ihale fiyatların çok uygun satın alınma yolunu da açacaktır.

Askeri depolarla alınacak bu ürünler askeri araçlarla birliklere dağıtılmalıdır.
Böylece asker yemeklerinin her türlü yiyecek malzemeleri sadece personel sağlayacak özel firmalara asker tarafından verilecek, yemek pişirme hizmetinde kullanılacak özellikle et ürünlerinde eksik imalat sorunu da ortadan kalkacaktır.
İhalelere katılacak firmalara ise kariyer şartı da getirilmelidir. Kariyer yani aşçıların eğitim durumları kurala bağlanmalıdır. Yine ihaleye girecek firmalardan da iş bitirme belgeleri istenmeli, firmaların sicilleri de dikkatle incelenmelidir.