Ana Sayfa Gurme Lezzetler için Zigana

Lezzetler için Zigana

466
PAYLAŞ
Lezzetler için Zigana
Lezzetler için Zigana

Türkiye’nin neredeyse her bölgesinde tek odalı en ufak lokantasından 3-5 katlı en büyük restoranına gidin bir ikisinde mutlaka pide yapılır. Kimi kıymalı, kimi peynirli. Kimi sucuklu, kimi pastırmalı, kuşbaşılı kavurmalı. Hiç olmazsa fındık lahmacun çıkar. Hepsinin de kendine özgü şekli, lezzeti, tadı tuzu hatta yeme şekli vardır.

“Ankara’nın Lezzet durakları”nda 1915 yılında Trabzon’da açılan meşhur Taksim Fırını’ndan çıkan lezzetleri Ankara’ya taşıyan Zigana Pide’yi anlatmaya çalışacağım.

iç mekan-2Emek 8.caddede hizmet veren Zigana pide Ömer Ekmekçi ve Ahmet Pirim tarafından açılmış. Ömer Ekmekçi’nin dedesi Atatürk’e pide yapmış, babasıyla beraber Taksim fırınını işletmiş. Ömer Ekmekçi küçüklüğünden buyana kürek sallamış. İşini şevkle ve gereğince hilesiz, hurdasız yapıyor. Pideyi “Mundar” edene ve klarnet gibi kıvırıp yiyene de güzel Karadeniz şivesiyle “Pide elle yenür daaa..” diye müdahale ediyor.

Sonda söyleyeceğimi başta söylemek adetim değildir ama Emek Mahallesi 8.caddede bulunan Zigana pidede gerçek Karadeniz tereyağı ile yapılmış pideler resmen damaklarınızı çatlatacak.

fırın-2Yalnız bu mekanın bir tek katı katı kuralı var. O da çatal bıçak vermiyorlar. Pidenizi elinizle yiyeceksiniz. Çatal bıçak için de ısrar etmeyin, vermezler. Çatal bıçağı yanınızda getirip gizli gizli yerseniz de bilemem ama yakalanırsanız köşe de tek ayak üstünde bekletiyorlar. Şaka bir yana bu pidenin bir asırlık mazisinde yenilme sitili bu ve buna uyulmasına özen gösteriyorlar. Özellikle bu işe gönlünü vermiş mekanın emektarı Ömer Ekmekçi duruma anında müdahale ediyormuş haberiniz olsun.

Nasıl yiyeceksiniz?

kavurmalı pideKavurmalı pidenin kapalı kısmında üst kısmı kesilmiş ve kapak gibi. İşte o kısımdan küçük parçalar kopararak kaşık misali ellerinizle pidenin kavurmalı kısmından lokmalar yaparak yiyeceksiniz. Peynirli pidenin de kenarları yine aynı şekilde ince şerit gibi kesilmiş, işte bu parçaları da peynirin üzerinde eriyen tereyağına banarak afiyetle lezzetle kucaklaşacaksınız. Korkmayın, çekinmeyin, eliniz, ağzınız yağ olsun, yıkarsınız geçer. Üzerine de bol fındık kaplı sütlaç yiyeceksiniz. Katılır mısınız bilmem ama lezzete son darbeyi de Tirebolu’dan getirilen ve her zaman taze demlenen sıcak bir çay ile vuracaksınız.

“İmansız peynir”

fırın-2Peynir ve tereyağı Trabzon’dan geliyor. Trabzon’un “İmansız” adı verilen köy peyniri, sıcakta eriyor esneme özelliğiyle de çektikçe uzuyor. Peynir ilk elden üreticiden alınıyor. Vakfıkebir’den gelen tereyağı ise lezzeti ve kokusu ile pideye bir başka lezzet katıyor.

Kavurma ise Rize’den geliyor, çok yağlı değil, lezzetine de laf yok. “Oldu olacak” diye üstüne bir de yumurta kırdırabilirsiniz.

Sütlacı da mutlaka deneyin

sütlaçMekanda iki çeşit tatlı sunuluyor. Kimi yerlerde şekli itibarıyla “Kocakarı gerdanı” diye bilinen içi fındıklı Trabzon burması ve üzeri bol fındıklı sütlaç. Pirinci Terme’den, sütü Trabzon’dan gelen sütlaç sade ve katkısız olağanüstü bir lezzet. Sırf bunun için de olsa Zigana pideye her gün uğranılır. Allah’tan mekana uzak oturuyorum. Ama zaman zaman yakınlarındaysam damağımda kalan lezzeti beynime hükmederek beni Zigana’ya doğru sürüklüyor. Ancak diyetisyenim Çağlayan Şahin aklıma gelince frene basıyor, çevreden uzaklaşıyorum.

“Pazar sabahları festival var”

Şimdilerde Mehmet Ekmekçi, Emrah ve Orkun Kanber kardeşler tarafından işletilen Zigana Pide’de özellikle Pazar günleri çok özel geçiyor.

Ömer EkmekçiKaradeniz genelinde olduğu gibi Pazar sabahları kahvaltıda pide yenir. Bafra’da Alaçam’da kapalı kıymalı, Trabzon’da peynirli, Rize’de kavurmalı, yumurtalı. Yılların alışkanlığı burada da sürüyor. Pazar sabahı mekan Ankara’da ki Trabzonluların buluşma yeri gibi. Çoluk çocuk, eş dost kaynaşıyor, festival havasında memleket lezzetleriyle buluşuyorlar. Bu nedenle Pazar günleri erken açılan mekan diğer günler saat 11.00-21.00 arası hizmet veriyor.

Zigana’da peynirli pide 17, kıymalı 23, kavurmalı pide ise 25 liradan veriliyor. Etli pidelerin malzemeleri de ortalama 180-200 gram geliyor. Yani çok doyurucu. Tatlılar ise 8 lira. Bilginiz olsun.

tarihi Trabzon Taksim FırınıKaradeniz müziğinden başka bir müzik duymayacağınız mekan çok rahat ve ferah bir havasıyla girişte sizi karşılıyor. Duvarlarda Karadeniz’e özgü tablo ve resimler ve çeşitli objeler dekor olarak kullanılmış. Mekan, haliyle Trabzonspor’un bayrakları ve efsane kadrosunun olduğu fotoğraflarla da süslenmiş.
Çevre bankalar, şirketler ve bürokratların uğrak yeri olan Zigana Pide’de her türlü kredi kartı da geçerli. Otopark sorunu olmayan mekanın düzayak girişi olması da engelli ve çocuk arabalı aileler için oldukça uygun. Bu nedenle Zigana Pide, bu alanda da övgüyü hak ediyor.

Bu arada İstanbul yolu üzerinde bulunan A City AVM yanında da Zigana Pide’nin iki katlı güzel bir mekanı daha var. Orada da aynı kalite ve lezzetleri bulabilirsiniz aklınız da bulunsun.

Trabzon’un bu güzel lezzetleri için Zigana Pide’ye uğramanızı öneririm. Pişman olmayacaksınız, afiyet olsun.

Zigana Pide
Emek Mah. Bişkek Cad.(Eski 8.Cadde) 34/A-B- ANKARA
0312- 212 61 06

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam