Ana Sayfa Gurme Küşleme, etin hası

Küşleme, etin hası

518
PAYLAŞ
Etin hası, Küşleme

Gaziantepli Küşlemeci Mehmet Usta, lezzetlerini Ankara’ya taşıdı.

“Ankara’nın Lezzet durakları” nda sizlere Gaziantep’ten çıkan ve lezzeti ülkeye yayılan küşleme ve onu Ankara’ya taşıyan “Küşlemeci Mehmet Usta” yı anlatmaya çalışacağım.

Emir Taşar, Küşlemeci Yunus Kör, Ahmet TemürtürkanAnkara’da sonunda gerçek küşleme yenebilecek bir mekan açıldı. Gaziantep’in Küşlemeci Mehmet Usta, Ümitköy’de Osmanağa Konakları’nda 2 ay önce açtığı mekanıyla memleket havasını ve lezzetlerini Ankara’ya taşıdı.

Küşlemeci Ynuz Kör mangaldaMehmet Usta’nın oğlu Yunus Kör tarafından işletilen ve yönetilen mekanda sunulan her ürün, eti, baharatı, nanesi, kekiği, biberi, katmeri ve havuç dilimi Gaziantep’ten geliyor. Yunus Kör, 8 yaşından buyana babasının yanında yetişmiş. Şimdi ise Ankara şubesinin yükünü omuzlarına almış. Çok enerjik, inanılmaz saygılı, efendi ve her dakika güler yüzlü. İzlediğim gördüğüm kadarıyla aklı fikri konuklarının sundukları lezzeti beğenmeleri ve gülerek mekandan ayrılmaları. Ki bana göre de bunu başarıyorlar.

Küşleme nedir?

yağlıparçaSizlere öncelikle bu mekanın favorisi küşlemeden bahsedeceğim. Bildiğiniz gibi et ürünleri içinde birçok seçenek vardır. Pirzola, antrkot, biftek, bonfile, kontrfile, nuar gibi. Bu çeşitlerin hepsinin de birbirinden ayrı lezzeti vardır. Ama 8-9 aylık kuzunun bir yeri var ki işte o et çok özel ve güzel bir lezzettir. Hayvanın sırt kısmında yaklaşık 200 gram kadar çıkar. Kaslanmamış ve fazla yağlanmamış bu bölüme ise küşleme adı verilmiş. Gaziantep seyahatimizde gazeteci bir arkadaşım eti hazırlayan ustaya, “ 200 gram et için hayvanı niye kesiyorsunuz, sırtından o bölümü ameliyatla alsanız daha iyi olmaz mı?” diye sorunca usta, “ Sen ne diyon gardaşım?” diye sinirlenmişti.

küşleme,şişEtin bu bölümüne hiçbir şey yapılmaz. Olduğu gibi eşit parçalarda parmak kalınlığında dilimlenir ve kömür ızgara da pişirilir. İddia ediyorum. Bu etin lezzetini diğer parçalarda bulamazsınız. Bu nedenle de küşleme her kebapçı da olmaz, olan da diğer et ürünlerine göre biraz pahalıya satar. Maalesef bazıları da küşleme diye başka taraftan çıkardığı eti satar. Pişirilmeden önce 20 gün kadar sıfır derecede tuzlanıp dinlendirilen küşleme, ağırlıkla Gaziantep yöresinden ülkeye yayılmış. Gaziantep’te de halen Karşıyaka Mahallesi’nde Halil Usta ve Mehmet Usta da küşleme gibi diğer lezzetleriyle de nam salmışlardır.

Turgut Özal ve Küşleme

Mekanı ziyaretimizde yanımda bulunan Emir Taşar, Gaziantep Milletvekili ve eski bakanlardan amcası merhum Mustafa Taşar’ın küşleme sayesinde Turgut Özal’a yakınlaştığını anlatıyor. Mustafa Taşar, Gaziantep’te katıldığı yemekte önünde tepside sunulan kuzuyu çatalıyla yemeye çalışan Özal’ın tabağına küşleme bölümünü kesip koymuş. Özal’da bu eti yedikten sonra Mustafa Yaşar’ı yanına çağırarak oturtmuş. O günden sonra Mustafa Taşar Özal’ın yanından hiç ayrılmamış.

Küşlemece Mehmet Usta’da Gaziantep’in diğer lezzetleri de sunuluyor. Örneğin simit kebabı. Gaziantep’te bulgurun incesine simit derler. Bu kebap da öyle çıkmış. Bulgur, nane, kekik, biber, maydanoz, sarımsak ve soğan karışımı bu kebap 25 liradan veriliyor.

“Kapak et”

şişKuşbaşı kebabı da but kısmından çıkan et ile yapılıyor. Yörede buna “kapak veya gülle et” deniyor. Bu et ise 3 gün zeytinyağı ve sarımsak içinde bekletiliyor ve sonra pişiriliyor.
Mekanda kebabın yanısıra metal kaselerde gelen kaşık salata da ayrı bir güzellik. Domates, kıvırcık, soğan, nane, sumak, pul biberi ve isotla harmanlanmış. Sulu sulu kaşıklıyorsun.
Havuç dilimiyle zirveye…

Havuç dilimiO kadar güzel kebaplardan sonra havuç dilimiyle lezzetin doruğuna ulaşıyorsun. Bana öyle oldu, havuç dilimiyle bu keyfin sona ereceği düşüncesiyle baklavayı neredeyse küçük ısırıklarla bitirdim. Her gün Gaziantep’ten otobüsle gelen havuç diliminin porsiyonu ise 12 lira.

Yeşillikler, bardak altı lahmacun ve kaşık salatanın ikram olduğu mekanda, 8’i Gaziantep’den gelen 16 kişi çalışıyor. Her gün saat 11.00- 21.30 arası açık olan 140 kişilik mekanda her türlü kredi kartı geçerli. Otopark sorunu da yok.
Bu lezzetlere kavuşmak istiyorsanız Küşlemeci Mehmet Usta’ya uğramanızı öneririm. Afiyet olsun.

müşteriKUSLEMECI YUSUF

Küşlemeci Mehmet Usta
Osmanağa Konakları, 2494.sokak, No:8
Ümitköy-ANKARA
Tel: 0312- 236 35 39

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam