Ana Sayfa Yaşam İnsan ve doğaya zarar vermeyen tarım ilacı yapılıyor

İnsan ve doğaya zarar vermeyen tarım ilacı yapılıyor

93
PAYLAŞ
NIGDE UNIVERSITESI ILE HACAETTEPE UNIVERSITESI'NIN BIRLIKTE YURUTTUGU CALISMADA CEVRE DOSTU TARIM ILACI GELISTIRILDI. FOTO: NIGDE, (DHA)

NİĞDE Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Özgen, Hacettepe Üniversitesi Nanoteknoloji ve Nanotıp Anabilim Dalı ile yürüttükleri çalışmada ‘Nanobiyoteknoloji’ yöntemiyle insan sağlığı ve doğaya zarar vermeyen tarım ilaçları geliştirdiklerini söyledi.

NİĞDE,-Niğde Üniversitesi ile Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinin ortaklaşa yürüttüğü çalışma sonucunda meyve ve sebzelerde bulunan ve yüksek antimikrobiyal etkiye sahip bazı moleküllerden, çevreye zarar vermeyen tarım ilaçları geliştirdi. Geliştirilen tarım ilaçlarının uzun süre etkili, yüksek verimli, çevre dostu ve sürdürülebilir olduklarının tespit edildiği belirtildi.
Özellikle son yıllarda tarım ürünlerinde karşılaşılan ilaç kalıntılarının insan sağlığına ve çevreye olumsuz etkilerini yok etmek üzere daha etkin çözüm arayışı içinde bulunulurken yürütülen proje ile ilaçların nano boyutta üretildiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Özgen, bunun gelecekteki zirai mücadele çalışmaları için umut vaat ettiğini kaydetti. Özgen, doğaya zarar vermeyen yeni ilaçla ilgili yürütülen çalışmalar hakkında şunları söyledi: “Nanoteknoloji, tarım alanında; bitki hastalıklarını önlemede, erken hastalık tespitinde, zirai ilaç ve gübre kullanımını azaltmada, bitki ve hayvan ıslahı çalışmalarında kullanılmaya başlanmıştır. Nano teknolojinin biyoloji ayağı olan nanobiyoteknoloji uygulamaları ile tarım sektöründe daha az maliyet ile daha yüksek verim ve kaliteye ulaşmak, insan ve çevre sağlığına duyarlı sürdürülebilir tarımı gerçekleştirmek mümkün olacaktır.
Tarım ilaçlarının toksik olmayan kimyasallardan faydalanılarak yapılması çevreci ve sürdürülebilir bir tarım için hedeflenmektedir. Bitki kökenli bazı moleküllerin yüksek oranda pestisit özelliğine sahip olduğu yapılan çalışmalar kapsamında ön plana çıkarılmıştır. Sayıları yaklaşık 40 binin üzerinde olan biyoaktif moleküller daha çok kırmızı meyve ve sebzeler, turunçgiller, soğan, baklagiller ve çayda bol miktarda bulunmaktadır. Toksik etkisi bulunmayan ve doğal antimikrobiyal ajan özelliğindeki bu biyoaktif moleküllerden doğal tarım ilaçlarının geliştirilmesi gelecekteki çevre dostu pestisit çalışmaları için örnek olacaktır.”(DHA)

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam