HAVALARIN soğuması ile birlikte evlerde ve iş yerlerinde ıhlamurlar kaynatılmaya başlandı. Sonbahara zamlanarak girse de soğuk algınlıklarına karşı doğal tedavi için tercih edilen ıhlamur, aktarların da vitrinlerini süslüyor.

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez içeceği, soğuk algınlıklarına karşı doğal tedavi için kaynatılarak içilen ıhlamur ve bitki çaylarına ilgi artış gösterdi. Kayseri’de 40 yıllık aktar Nuri Akdamar, ”Ihlamur, ayva yaprağı, kuşburnu, zencefil, ayva, dağ çayı, ada çayı. Kış için en ideal çaylar bunlar. Biz, kazanımızda suyumuzu kaynatıyoruz ve hangi çayı içmek istiyorsak, onu atıyoruz. Bir müddet daha kaynayınca, servis ediyoruz. Astıma, bronşite karşı kışın vazgeçilmez içeceği ıhlamurdur. Halkımız, bağışıklık sistemini koruyucu bitkileri içebilirler. Metabolizmayı düzenleyici bitkiler de var. En azından çörek otunu her gün bir çay kaşığı yediklerinde şifa bulurlar. Ancak her evde ayva yaprağı, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitkileri eksik etmemeleri lazım” dedi.