Ana Sayfa Sağlık Hatalı beslenme bağırsak düğümlenmesine yol açabilir

Hatalı beslenme bağırsak düğümlenmesine yol açabilir

210
PAYLAŞ

Gaz yapıcı nitelikte olan gıdaların tüketimi bazı kişilerin sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Serdar Akça, “Gazın bağırsaklarda ilerlemesinde ve çıkışında zorluk olursa bağırsak düğümlenmesi gelişebilir” uyarısında bulundu.
Baklagiller ve mısır gibi gıdaların aşırı tüketimi, hızlı yemek yeme, lokmaları iyi çiğnememe ve yemek yerken konuşma gibi bazı yanlış beslenme davranışları da sindirim sistemine zarar veriyor. Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Serdar Akça, mekanik ya da beslenme hataları sonucu gelişen, bağırsak düğümlenmesi ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Doğru beslenmenin, sağlıklı bir hayat sürmenin kilit noktalarından biri olduğunu ifade eden Akça, “Tüketilen gıdaların içeriği, kimi zaman sindirim sistemini zorlayabilmektedir.
Özellikle rafinoz adı verilen şekeri içeren fasulye, mercimek, bezelye, lahana, brüksel lahanası ve brokoli gibi gıdaların sindirimi bazı kişiler için zor olabilir. Eğer sindirim sistemi bunu sindirmek için yeterli değilse görevi ince ve kalın bağırsak içindeki bakteriler üstlenir. Tüketim esnasında aşırı gaz oluşabilir, bu gazın bağırsaklarda ilerlemesinde ve çıkışında zorluk olursa bağırsak düğümlenmesi gelişebilir” dedi.
-“GAZ YAPICI GIDALARIN ETKİLERİ KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİYOR”-
Yemek sonrası yaşanan şişkinlik hissinin, çoğu zaman tuvalete çıkıldığında geçtiğini belirten Akça, burada özellikle kişinin genel sağlık durumunun, bağırsaklarının anatomik yapısının ve karın içindeki duruşunun önemli olduğunu bildirdi. Akça, “Bu yapılanma kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için gaz yapıcı gıdaların her kişide bağırsak düğümlenmesine neden olmayacağı unutulmamalıdır. Ancak ülser gibi sindirim sistemi problemleri varsa veya daha önce karın bölgesinde cerrahi işlem yapılmış ise bu kişiler beslenmelerine özellikle dikkat etmelidir” uyarısında bulundu.
-“YAŞ İLERLEDİKÇE SÜT TÜKETİMİ AZALIYOR”-
Sütte bulunan laktozun, yaş ilerledikçe bazı kişilerde rahatsız edici olabildiğini ifade eden Akça, yaşla birlikte zaman içinde kişilerin vücudunda süt şekerini sindirecek enzimin azaldığını kaydetti. Akça, yapılan araştırmalarda laktoz intoleransının erişkin nüfusta yüzde 30 olduğunun görüldüğünü belirtirken “Bu nedenle yaşlandıkça insanlar süt içmeyi azaltır çünkü süt içince oluşan gazdan rahatsız olur. Böyle bir durumda süt miktarını rahatsız etmeyecek düzeye çekmek, yaş ilerledikçe de süt yerine yoğurt ve peynir tüketmek daha doğru olacaktır” diye ekledi.
-“KARNIM BALON GİBİ ŞİŞTİ”-
Sindirim sisteminin içerisindeki algı yapan sinirlerin, vücuttaki gazın kişiye zarar verip vermeyeceğini belirlediğini ifade eden Akça, şunları aktardı:
“İrritabl bağırsak sendromu olan kişilerde ise sinirlerin algısında bir sorun vardır. Aslında kişinin gaz problemi yoktur. Karnı balon gibi şişen kişilerin gaz nedeniyle şikayetleri varsa doktora gidip bunun nedenini araştırması ve doğru tedaviyi alması gerekmektedir.
-HAZIMSIZLIK VE ŞİŞKİNLİĞE NEDEN OLAN FAKTÖRLER-
Sindirim sistemine olması gerekenden fazla hava kaçmasına neden olan faktörler, şunlar:
Lokmaları yetersiz çiğnemek, yemeği büyük lokmalar halinde yutmak, hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, midenin asit salgısında sorun olması, atrofik – kronik gastrit, aşırı yağlı yemek tüketilmesi, protein tüketiminin günlük miktarı aşması, ince bağırsaklarda parazit varlığı, şeker ya da karaciğer hastası olmak.”

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam