Ana Sayfa Sağlık Gilaboru içme zamanı geldi

Gilaboru içme zamanı geldi

189
PAYLAŞ
KAYSERI VE CEVRESINDE YETISEN VE SUDA BEKLETILDIKTEN SONRA OLGUNLASTIKTAN SONRA SIKILARAK ICILEN GILABORU HER DERDE DEVA FOTO DHA KAYSERI

KAYSERİ ve yöresinde yetişen, C vitamini deposu, kuvvetli bir antioksidan olan gilaborunun faydaları saymakla bitmiyor. Bu günlerde bağ ve bahçelerden toplanan gilaboru sıkılıp içilmeye başladı

Kansere iyi gelen, böbrek ve safra kesesi taşlarını yok eden, sadece  meyvesi değil şifalı olan gilaboru bitkisinin ağaç kabukları da kaynatılıp içilmesi ile kas krampları, spazmlarının büyük oranda rahatlatıldığı biliniyor. Sonbahar mevsiminde hasadı yapılan ve içilen aynı zamanda salamuraya yatırılarak da bekletilen gilaboruu meyvesi sıkılarak, misafirlere ikram edilmeye başlandı.  ve çevresinde sıklıkla yetişen ve üzüm meyvesini andıran 30-40 meyve tanesi bir salkım oluşturan gilaboru ve çevresinde ‘’gilâbuoru, gilâburu ve gülebru olarak’’ adlandırılıyor
gilaboru-icme-zamani-geldi_9227_dhaphoto3
Manav Atilla Yıldız,Gilaboru bitkisinin şekeri de düşürdüğünü belirterek, ” ayı gelmesi ile beraber Gilaboru artık toplatıldı. Şu an tezgahtaki yerini aldı.Şu anda bir batman olarak bilinen 8 kiloluk gilaborunun  fiyatı 25 Lira, 20 lira arasında değişiyor.Satarken de alırken de bir batman diye alıp satıyoruz. Vatandaşın gilaburu alırken nelere dikkat etmeli? Rengine dikkat etmeli. Vatandaş alırken kapagı açıp bakmalı. Meyve canlı canlı ve kırmızı olması gerekir. Yoksa bir önceki seneden kalmış gilâburu olabiliyor. Onların içerisine gıda boyası atıldığı zaman da kırmızılaşır. Vatandaşımızın dikkat etmesi, gerekir. Vatandaşımız alırken bidonun azgını açıp eli ile bakması lazım. Deforme olunca salamura özelliğini yitiriyor. Gilaburunun anavatanı Kayseridir. Kayseri’den dışarıya satıyoruz. Batıdan İstanbul ve İzmir e gönderebiliyoruz. ”diyor

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam