Gıda terörünün önüne geçilemiyor

0
533

Gıda canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için ihtiyaç duydukları gereksinimlerin en başında gelir. Doğal gıdalar, sağlıklı beslenme uzun ve sağlıklı yaşam için olmazsa olmazdır. Ancak yıllardan beri aşılamayan bir problem var. İnsanların yaşamaları için tüketmeleri gereken gıdalar üstünde oynanan oyunlar, hayati tehlikeler içermeye devam ediyor.
Gıda üstünde oynanan oyunların terör faaliyetlerinden, bu oyunları oynayanlarında teröristlerden hiçbir farkı yoktur. Tüm bu terörün ise önüne bir türlü geçilemiyor. Gıda terörünün sonlandırılamaması üzerine CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Meclis gündemine taşıyarak soru önergesi vermişti.
Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaka, kayıt belgesi olmadan faaliyette bulunan 25 bin 771 işletmeye cezai işlem uygulandığını bildirdi. Fakıbaba, bakanlıklarında görevli resmi denetçi sayısının ise 6 bin 796 olduğunu açıkladı.
DENETİMLERDE KAÇ GIDA MÜHENDİSİ GÖREV ALIYOR
CHP Niğde Milletvekili Gürer, önergesinde ülkemizdeki toplam diplomalı gıda mühendisi sayısı, gıda işletme sayısı, denetçi sayısı, denetimlerle görev alan gıda mühendisi sayılarının açıklanmasını istedi. Gürer, ayrıca merdiven altı tabir edilen işletmelere verilen cezalar ve ihtiyaç halinde bakanlığın gıda mühendisi tahsis edip etmeyeceği yönündeki sorulara yanıt istedi.
Bakan Fakıbaba, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, bakanlıklarında 2 bin 237 gıda mühendisinin görev yaptığını, gıda kontrollerinde çalışan denetim sayısının ise 6 bin 796 olduğunu bildirdi. İlgili kanun ve yönetmelikler kapsamında işletmelere kayıt ve onay belgelerinin düzenlendiğini belirten Bakan Fıkababa, “Bu çerçevede Bakanlığımız “Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi” kayıtlarına göre 2017 yılı Ağustos ayı itibariyle 12.016 adet onaylı işletme, 635.561 adet kayıtlı işletme bulunmaktadır” dedi.
1271 İŞLETME ONAY ALMADAN ÜRETİM YAPTI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 5596 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yapılan denetimlerde bakanlıktan onay alması gerektiği halde, onay almadan üretim yaptığı tespit edilen 1.271 adet işletme ile kayıt belgesi olmadan faaliyette bulunduğu tespit edilen 25.771 adet işletmeye 2011 yılından itibaren cezai işlem uygulandığını bildirdi.
GÜRER: “DENETİMLER YETERSİZ”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise özellikle gıda üretim ve satış yerlerindeki denetimlerin yetersiz olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de binlerce gıda mühendisinin iş bulamadığı için boş gezdiğini ya da mesleği haricindeki iş kollarında çalışmak zorunda kaldığını söyleyen Gürer, gıda üretimiyle ilgili resmi kayıtlara göre 635 binden fazla işletmenin denetiminin sadece 6 bin denetçiyle yapılıyor olmasının düşündürücü olduğunu belirtti. Gürer; “Denetim yapanların sadece 2 bin 237’si gıda mühendisi. Özellikle merdiven altları denetim dışı, gıda üretimleri sıkı takibe alınmalıdır. Nüfusuna göre çoğu il ve ilçede yeterli denetim yapacak kadro yok. Bu bağlamda sistem sorgulanmalı, tamamen bağımsız, uzman  kadro ile  sürekli denetim  uygulaması sağlanmalıdır. Belediyeler ile bakanlık işbirliği geliştirmelidir, halkın sağlığı ile ilgili gıda konusu hassasiyetle takip altına alınmalıdır. Merdiven altı işletmeler önemli ölçüde gelişti. Kontrolün sürekli olması gereken yerlerde dahi takip sorunu var. Sağlığımız için sürekli ve kesintisiz denetime ihtiyaç vardır” dedi.
İnsanların hayatını tehdit eden böyle önemli bir konuda önlemlerin hemen alınması ve insanların sağlıklarının bir an evvel güvence altına alınması mutlak suretle gerekiyor.