Ana Sayfa Gurme Faros Balıkçı Halil özel lezzetleri

Faros Balıkçı Halil özel lezzetleri

263
PAYLAŞ

Faros Balıkçı Halil’in çok özel lezzetleri, Ankaralıları bir araya getiriyor.

“En taze balık Ankara’da olur” derler. Başkent Ankara’da bazı mekanlar var bu sözü haklı çıkarırlar. Bunlardan bir tanesi de bana göre Faros Balıkçı Halil’dir. Eşinizle, dostunuzla arkadaşlarınız ile sohbet edebileceğiniz yorgunluğunuzu atacak atmosferiyle keyifli bir yer.

Ankara’nın Lezzet durakları” nda Bir Ege restoranı havası veren Faros’a konuk oldum. Faros, 15 yıldır Çayyolu bölgesinde balık satıyor. Bölgenin en eski balık restoranlarından. Aldığım bilgiye göre çoğu restoranda keyifle yediğimiz lezzetli bir çok deniz ürünü, Faros’dan çıkmış. Kiremitte kremalı karides, kiremitte balık kokoreç, bademli ahtapot favori mezeleri.

faropsRestoranda çok değişik ve lezzetli mezeler bulabilirsiniz. Gözlemlediğim kadarıyla personeli de konuklarıyla hayli ilgili. Fiyatları de uygun denilebilir. Bu arada restoranda hafta sonu kalabalık olduğundan rezervasyon ile gitmenizi öneririm.

faros3Faros’un yeni mekanı ise Çayyolu bölgesinde Alacaatlı yolu üzerinde dört yol ağzı ve yol üstünde hizmet veriyor. Mezeler ve deniz ürünleri lezzetli, mekan da ferah ve geniş, bambularla süslü.. Rahat rahat yemeğinizi yiyebilir ve sohbet edebilirsiniz.

Mekana girdiğiniz de karşınıza çıkan girişteki tezgahtan mezelerinizi seçebilirsiniz. Ancak o kadar çok çeşit var ki seçiminde zorlanabilirsiniz. Her gün 35 çeşit meze çıkıyor. 10 tanesi deniz, 10 tanesi Ege otlarından yapılıyor. Geri kalanı ise Mutfak şefi ve yardımcısı Begüm Kırma’nın hünerli ellerinden çıkıyor. Barbunya, kaya koruğu, fava, şakşuka, köpoğlu, turşu, pancar, patlıcan salata, haydari, yoğurtlu semizotu ve mantar, karides, börülce, Girit ezmesi…say say bitmiyor.

Ege ezmesi denilen meze de harika. Fesleğen, fındık, beyaz peynir, çeşitli Ege otları, zeytinyağ ve limonla zenginleştiriliyor. Sadece 9 lira. Benim çok beğendiğim çiroz ise 15, diğer mezeler 9, deniz ürünü mezeler ise 14-15 liradan veriliyor.
Fokur fokur kaynayan tereyağında pişirilen ve ağzınıza aldığınızda damaklarınıza yayılan yosun kokusuyla lezzeti katlayan karides güveci de öneririm. “Kolesterol deposu” filan derler ama her gün yemiyorsunuz ki! Mekanda kalamarı da atlamamak gerek. Kalamar 20, karides güveç 28 lira.

Bu arada Faros Balıkçı Halil’de tekmili birden bir kişi ortalama 90 -120 lira arasında bir hesapla karşılaşabilir. Bilginiz olsun.

Lezzet topu

farosFaros’un bir başka güzelliği de “Lezzet topu”. Ispanak, ceviz, karides, dil peyniri, Mısır gevreği ve Lagos balığı ile yapılıyor. Sonra beyaz una bulanıyor, yumurta ve Mısır gevreğine batırıldıktan sonra kızartılıyor. Bir topu 10 lira.

Kalamar şiş

faropFaros’un soğuk mezecisi Begüm Kırma’yı daha önce çalıştığı mekanlarda keşfettim. 18 yaşında, 10 parmağında 10 marifet var. İrit ezmesini ondan yedim. Ne yalan söyleyim, aynı lezzet ve keyfi başka yerler de yakalayamadım.

Örneğin röportaj günü mekana ilk defa geldiğim için Begüm hanım benim için ilk defa Kalamar şiş yaptı. Mekanın menüsünde yok. Kalamarlar önce Mısır ununa batırılıp ızgara da pişiriliyor. Üzerine de kremalı sos dökülüyor, tereyağıyla dil peyniri eritiliyor. Ağır bir lezzet ama harikaydı. Aslında tam bir bomba.

“Müşteri, beni takip ediyor”

farosdMekanın sahibi Halil bey çekirdekten yetişme. Çeşitli balık restoranlarında çalıştıktan sonra Kalipso balık restoranını açarak ticarete başlar ve daha sonra Deniz Feneri Faros’u kurar.

15 yıllık müşterileri olduğunu da anlatan Halil bey, “ Resmen müşteri beni takip ediyor. Ben nereye gitsem, nereyi açsam bana geliyorlar. Aradıklarını, beklentilerini ben karşıladığımı tahmin ediyorum. Onları çok iyi tanıyorum. Öyle ki bazıları benim garsonluğumu bilir” diye konuşuyor.

Sıcak ot bir harika

mezelerDedim ya ilk ilginç mezeler Faros’dan çıkıyor. Sıcak ot diye çömlek kapta fokur fokur kaynayan, üzerinde yoğurt ve kızdırılmış tereyağ bulunan bir lezzet getirdiler. Bildiğiniz Ege otları, (cibes, turp otu, radika, ısırganotu, ceviz, krema). Sıcak ot 15 liradan veriliyor. Ancak birkaç restoran da bu meşeyi gördüm.

250 kişiye aynı anda hizmet verebilecek olan mekanın otopark sorunu yok. VIP salonu bulunan Faros’da maç yayınları da veriliyor. 20 personelin çalıştığı mekanın düzayak olması da ayrı, güzel bir özellik. Yaşlı ve engelli, çocuk arabalı aileler için ideal. Bu nedenle Faros Balıkçı Halil övgüyü hak ediyor.

Özellikle deniz ürünleri mezeleri konusunda ses getiren Faros Balıkçı Halil’e uğramanızı dilerim. Afiyet olsun.

Faros Balıkçı Halil
Alacaatlı, Çayyolu-ANKARA
Tel: 0312-242 22 33

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam