Ankara’nın Lezzet Duraklarında bu hafta sizlere ömrünü et üzerine adamış diyebileceğimiz Ekrem Usta’nın mekanına konuk olduk.

Ekrem Koşar 47 yaşında deyim yerindeyse bu işe bulaşık yıkayarak başlamış. 13 yaşında kasap, pideciler yanında çalışmaya başlayan Ekrem usta kendini yetiştirmiş ve ilk dükkanını 1988’de açtı. Çıkardığı lezzetleriyle tutulan Ekrem usta 1992 yılında da Yenimahalle de halen faaliyette olan pide ve kebap lokantasını açar.
Ekrem usta sonunda hayaline Eskişehir yolu, Koru Mesa kavşağı üzerinde, “Etten anlayan ve ağzının tadını bilen” müşterileri için yeni mekanını diğer ortağıyla birlikte 12 Şubat 2017’de hizmete açar.

Gittik gördük, mekan gerçekten geniş ve rahat. Temiz masa örtüleri ve hızlı servis ve en önemlisi de lezzetli kebaplarıyla kısa sürede tutulmuş. Mekanda kebaplar, pideler açık mutfakta müşterinin gözü önünde pişiyor, hazırlanıyor.
Burada öncelikle dil ve ayak paça çorbasını öneririm. Paça çorba için parçalanmamış, bütün halde haşlanmış. Kemik suyunda pişirilen dil çorbası da güzel, sonradan üzerine kızdırılmış tereyağı döktürmeyi unutmayın.

Masaya ikram olarak sunulan çiğ köfte ise fena değil, acısız neredeyse tatlı diyeceğim.

Tırnak pidesi ayrı

Ekrem Usta’da masaya getirilen tırnak pide avucunuzu içine alın buruşturun ve bırakın eski halini alacak. Neden diye soracak olursanız bu özelliği hamurunun kepeği alınmamış undan yapılması ve klorsuz su ile yoğrulmasından kaynaklanıyor. Bu haliyle tırnak pidesi midenize oturmuyor ve rahatsız etmiyor. Hamurun taş fırın ve meşe odununda pişirilmesi de önemli.
Mekanın kısa sürede tutulmasıyla en çok tercih edilenleri arasında pirzola, lahmacun, kıymalı pide, Ankara döneri ve Adana kebabı yer alıyor. Bu arada mekanda her şey taş fırında meşe odunu ateşinde pişiriliyor.

Lahmacun da iyi

Mekanın lahmacunu da gayet iyi. Malzemesi gerektiği gibi ne az, ne de çok. Çok iyi pişmiş, çıtır hamuru ve kıymasının yağı arkaya geçmemiş. Ama yerken dikkat edin yağını üzerine dökmeyin.
Ekrem Usta’da lahmacun, 7, döner 22, Adana kebabı 20, karışık kebap 45, çorbalar ise 15 liradan sunuluyor.
Ekrem bey, et konusunda çekirdekten yetiştiği için mekanda kullanılan etleri de kendisi seçiyor. Kuzu ve dana etlerini Balıkesir, Çorum ve Amasya yörelerinden seçip getiriyor ve işliyorlar.

“Sütlacı mutlaka deneyin”

Mekanın tatlılarından sütlaç bana göre, kabak ve Trabzon’dan gelen kiminin “burma”, kiminin de “Kocakarı gerdanı” dediği tatlılardan çok çok önde. Sütün kalitesi ve yapımında kullanılan Çorum Kundura buğdayından (bildiğimiz yarma) kaynaklanıyor. Sütlaçta pirinç, şeker içerdiği için kullanılmıyor.
29 kişinin çalıştığı mekan sabah 09.00- 22.30 saatleri arası açık. Her türlü kredi kartının geçerli olduğu Ekrem Usta’nın otoparkı da oldukça büyük. Mekanda çocuklar için oyun parkı da düşünülmüş. Bu arada yakın çevreye paket servisi de yapılıyor.
Ekrem usta geleceğe de güzel bir yatırım yapmış, arkası sağlam. 23 yaşındaki oğlu Emre Koşar, Başkent Üniversitesi Gastronomi Bölümünde eğitim görüyor ve aldığı eğitimi babasının yanında saha da uyguluyor.
İki katlı büyük bir mekana yerleşen Ekrem Usta’nın üst katı da yakında kahvaltı hizmeti için açılacak. Güzel, lezzetli kebap ve pideler için Ekrem Usta’ya çoluk çocuk, ailece gidebilirsiniz, afiyet olsun.