Ana Sayfa Ekonomi Eskiden göç veren köyler çilek sayesinde göç alıyor

Eskiden göç veren köyler çilek sayesinde göç alıyor

112
PAYLAŞ
MANISA'DA SON YILLARDA OZELLIKLE KOPRUBASI VE YUNTDAGI KOYLERINDE URETILMEYE BASLAYAN CILEK ONEMLI BIR TARIM URUNU HALINE GELDI. ESKIDEN GOC VEREN KOYLER VE KOPRUBASI ILCESI GOC ALIR HALE GELDI. (FOTO:NERMIN UCTU/MANISA,DHA)

MANİSA’da işsizlikten dolayı göç veren, büyükşehir öncesi köy olan Köprübaşı ve Yuntdağı mahalleleri çilekle tanışınca göç alır hale geldi.

Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, “Eskiden göç veren, dışarıya işçi gönderen Köprübaşı ve Yuntdağı köyleri çilek üretimi sayesinde artık göç alıyor” dedi.Hasat sezonu başlayan çilek, üreticisinin yüzünü güldürdü. Manisa’da önemli bir tarım ürünü haline gelen çilek; bağcılık, zeytincilik ve kirazdan sonra son yıllarda büyük rağbet görüyor. Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, “Çilek son yıllarda Manisa’da gelişen bir tarım ürünü haline geldi. Yaklaşık 2 bin çiftçi çilek üretiyor. Bu ürünümüzün bir kısmını yurtdışına ihraç ediyoruz. Yıldan yıla artarak bugün 5 bin dekar alanda çilek üretiliyor ve 15 bin tonun üzerinde verim elde ediliyor.
İLÇENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ
Manisa’da üretim yerleri hakkında bilgi veren Çebi, özellikle Köprübaşı ve Yuntdağı köylerinin çilek üretimiyle kaderlerinin değiştiğini ifade ederek şöyle konuştu:
“Manisa’da çilek üretimi Yunusemre ilçesi Yuntdağı bölgesi, Kula, Kırkağaç ve en yoğun şekilde Köprübaşı’nda yapılıyor. Köprübaşı’nda 4 bin dekar civarında üretim alanı var ve 12 bin ton verim alınıyor.
Çilek üretimi Köprübaşı’nın kaderini değiştirdi. Eskiden sürekli göç veren, dışarıya işçi gönderen Köprübaşı artık dışarıdan göç alıyor ve çalışmak için işçiler geliyor. İlçeye güzel bir gelir kaynağı oldu.”
Çilek ihracatına destek verildiğini kaydeden Çebi, 30 bin liralık genç çiftçi desteklemelerinden yararlanmak isteyen çiftçilerin çilek üretebileceklerini söyledi. Çebi, “Çileğin getirisi diğer ürünlere göre daha yüksek. Daha dar alanda yüksek verim elde ediliyor. Ancak işçiliği çok fazladır. 2-3 aylık bir dönemde yüksek getiri sağladığı için tercih edilen bir ürün haline geldi. Çileği organik yetiştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Yakında organik üretime de geçeceğiz” diye konuştu.

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam