Ana Sayfa Güncel Emekliye günde bir simit parası etmeyen zam

Emekliye günde bir simit parası etmeyen zam

94
PAYLAŞ

 CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, AK Parti’nin 2014 yılında  halkı enflasyona ezdirdiğini, emekliye günde bir simit parası etmeyen ‘zam’ verdiğini belirterek,  “Kaçak saray ve uçan saraylar ve trilyonluk araçlar için bütçeyi sınırsız kullanan hükümet, sıra emekliye gelince aylık 24 TL zamla yetindi” dedi.
, 2014 yılında da halkı enflasyona ezdirmiştir. Yüzde 3’lük zamlara mahkûm edilen işçi, memur ve emekli kesimin ücret, maaş ve aylıkları reel olarak erimiştir.  2014 yılında da halkın gerçek enflasyonu, TÜİK’in ilan ettiği resmi enflasyon oranlarının kat kat üzerinde gerçekleşti.  TÜİK, 2014 yılında TÜFE bazında genel enflasyonu yüzde 8.17, Endekste yer alan 129 gıda ürünündeki ortalama artışı ise yüzde 12.73 olarak ilan etti. Ancak bu oranlar, TÜİK’in madde sepetindeki çoğunu halkın tüketmediği yüzlerce ürünün ortalama fiyat artışını gösteriyor. Halkın en çok tükettiği 40 temel gıda ürünündeki ortalama fiyat artışı ise yüzde 20.6’ya ulaşıyor.  AKP hükümeti, 2014 için başlangıçta yüzde 5.3 olarak öngördüğü enflasyon hedefini tutturamadı. Yılın bitimine iki ay kala ’de hazırlanan 2015-2017 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program’da (OVP) yıllık enflasyonun yüzde 9.4 gerçekleşeceği tahmin edilmişti. Şimdi revize oran baz alınarak enflasyonun hedefin altında kaldığı iddia edilemez; enflasyonda başlangıç hedefine göre yüzde 54’lük bir sapma yaşanmıştır. Hane halkı tüketim harcamalarındaki payıyla orantılı olarak Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) gıda, yüzde 24.45’le yüksek bir paya sahip bulunuyor. TÜİK’e göre 2014 yılında Endekste yer alan 129 gıda ürünündeki ortalama artış ise yüzde 12.7 olurken; cips, gofret, kraker, kek, baklava, tahıl gevreği, badem içi, kakao, çikolata gibi fantezi ürünler dışarda tutulup, halkın en fazla tükettiği 40 temel gıda ürünü baz alındığında bunlardaki ortalama artış yüzde 20.6 çıkıyor.
TÜİK veri tabanında yer alan ‘TÜFE madde sepeti ve ortalama fiyatları’na göre Aralık 2013-Aralık 2014 döneminde gıda grubunda en çok pahalanan ürünlerin başında yüzde 112.9’la, aşure yapımında da temel malzeme olan kuru kayısı geldi. 2014 yılı boyunca yılda fındık içi yüzde 94.3, mercimek yüzde 41.9, pirinç yüzde 31.4, kuru soğan yüzde 27.9, çay yüzde 25.8, zeytinyağı ile domates yüzde 24.5, tereyağı yüzde 22.9, elma yüzde 21, salça yüzde 20.9, sucuk yüzde 20.4 zamlandı. Bir yılda bakliyat yüzde 19.5, makarna ve dana eti yüzde 18.5, muz yüzde 18.3, sarımsak ve tahin yüzde 17.7, limon yüzde 16.7, havuç yüzde 16.5, bal yüzde 16.2, beyaz peynir yüzde 15.9, ekmek yüzde 15.6, buğday unu yüzde 14.6 zam gördü. Bulgurda yıllık yüzde 14.5, ayranda yüzde 13.9, sütte yüzde 13.3, bebek mamasında yüzde 13.1, yufkada yüzde 12.3, suda yüzde 12, baharatta yüzde 11.5, yoğurtta yüzde 10.7, şekerde yüzde 10.3, zeytinde yüzde 9.5, marulda yüzde 9, maydanozda yüzde 8.9 fiyat artışı yaşandı. Patateste yüzde 3.4, tuzda yüzde 1.4’le düşük kalan yıllık fiyat artışı, önceki yıl rekor zam gören kuru fasulyede ise 2014’te yüzde 4’le eksi çıktı.

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam