Ana Sayfa Ekonomi Dolardaki yükseliş kırmızı eti vurdu

Dolardaki yükseliş kırmızı eti vurdu

40
PAYLAŞ

Kuşbaşı etin fiyatı Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 36 lira oldu

’ya değerlendirmelerde bulunan Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, artışın nedeni olarak yükselen yem fiyatlarını gösterdi.

Dolardaki rekor artışlar hayvancılık sektörünü de vurdu. Yükselen dolar kuruyla artan üretim maliyetleri nedeniyle karkas etin kilo fiyatı son 1 yılda yüzde 28.54, kuşbaşı etin fiyatı ise yüzde 33 arttı. Karkas etin kilo fiyatı Ocak ayında yerli üründe 21 lirayken, Mart ayında 22.50 liraya yükseldi. Buna göre bir önceki yıl 17.50 olan karkas et fiyatı yüzde 28.54 arttı. Ocak ayında kıymanın kilo fiyatı kasaplarda 32, kuşbaşı etin fiyatı 36, bonfile etin fiyatı ise 48 liraydı. Ancak Mart ayında kıymanın fiyatı yüzde 34, kuşbaşı etin fiyatı 36, bonfilenin fiyatı ise 50 lira oldu.
Bir önceki yılın aynı döneminde kilosu 25 lira olan kıyma yüzde 28 artışla 32 liraya yükseldi. Aynı dönemde kilosu 27 lira olan kuşbaşı et yüzde 33 arttı. Mart 2014’de kilosu 39 lira olan bonfile etin fiyatı ise yüzde 28 arttı.
DHA’ya değerlendirmelerde bulunan Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, et fiyatlarındaki yükselişin iki nedeni olduğuna vurgu yaparak, “Türkiye’de ağırlıklı olarak kırmızı et tüketiliyior” dedi ve ekledi:
“Ama burada büyük baş olarak addettiğimiz, sığır eti ve koyun eti var. Normal koşullarda son dönemde büyük baş hayvanda fiyatın yükseldiğini biliyoruz. Bu, yem fiyatlarındaki artıştan dolayı maliyetlere de yaşan bir yükselme. Koyun etinde sıkıntı görünmüyor.

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam