TÜRKİYE’nin en doğusunda İran, Nahcivan ve Ermenistan’a komşu olan Iğdır ovasında bu yılki kayısı hasadı yüz güldürdü.

Kayısı coğrafi işaretini almak için çalışma yaptıklarını belirten Iğdır Ticaret Odası Başkanı Kamil Arslan, kalp dostu, cilt hastalıkları ve güzelliğe iyi geldiği söylenen sofralık kayısı rekoltesinin 26 bin ton dolayında olacağını söyledi. Önceki yıllarda iklim değişikliği nedeniyle kayısı üretiminde biraz düşüş olsa da, son 3- 4 yıldır artış görüldüğünü kaydeden Başkan Arslan, yurt dışı ve iç piyasaya sevkiyat yaptıklarını belirtti. Sofralık olmasından dolayı kayısının hasat ve tüketiminin çok kısa sürdüğünü belirten Arslan şöyle konuştu:

“Soğuk hava depolarımız var, burada muhafaza edilen kayısı daha uzun ömürlü oluyor. Önümüzdeki günlerde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve valilikle birlikte kayısı fidanı dağıtımı yapacağız. İstiyoruz ki Iğdır’da sanayi kayısısı üretelim. Ticaret Odası olarak Iğdır kayısısının hem tescili hem de çoğrafi işaretini alacağız. Iğdır kayısısını beynelminel bir platforma taşıyacağız.”

KİLOSU BAHÇEDE 3- 3.5 LİRA

Kentin simgesi haline gelen kayısının kilosunu bahçeden 3 ila 3.5 lira arasında aldığını söyleyen ihracatçı Vedat Bağrı, ürünleri kalitesine göre ayırıp pazara sunduklarını kaydetti. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Erzurum başta olmak üzere kayısı satışı yaptıklarını anlatan Bağrı, “Kalbin dostu olan kayısı cilt hastalıkları ve güzelliğe iyi geliyor. Kozmetik sektöründe yağı ve kremleri yapılıyor. Kurutulup tüketilebiliyor. Kayısı farklı sektörlerde kullanılabiliyor. Marketlerde ise kilosu 15 liraya kadar çıkıyor” dedi.

Mevsimlik işçi olarak Iğdır’a kayısı hasadı için gelen genç kız ve kadınlar ise, “Kimimiz çeyiz, kimimiz de evin geçimini sağlamak için buraya gelip her sene kayısı topluyoruz. Sıcakta biraz zorlanıyoruz. Ama günlük 60 ile 80 lira arasında kazanıyoruz. Yeme, içme ve yol masrafımızı da bizi buraya getiren firma karşılıyor” diye konuştu.