Ana Sayfa Ekonomi Çukurova, ‘Soya Bölgesi’ olabilir

Çukurova, ‘Soya Bölgesi’ olabilir

202
PAYLAŞ
ADANA ZIRAAT ODASI BASKANI SULEYMAN GIRMEN, SOYA EKEN URETICININ KARLI CIKACAGINI SOYLEDI. FOTO: MURAT KIBRITOGLU/ADANA, (DHA)

Adana Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, geçtiğimiz yüzyılda değeri daha çok anlaşılıp ülkemizde 3-40 yıllık bir mazisi olan soya bitkisinin Çukurova bölgesinde ikinci ürün olarak ekilmesi durumunda, üreticinin daha karlı olacağını ve Türkiye’deki ham yağ açığının da kapanacağını söyledi

ADANA- Türkiye’de soya alanlarının her geçen yıl artması yerine azaldığına dikkat çeken  Girmen, 2013’te 432 bin dekar ekilen soya alanının, 2014’te 343 bin dekara düştüğünü ve 203 bin ton üretim yapılabildiğini kaydetti. Türkiye’de geçen yıl 240 bin ton hasat edilen soyanın 90 bin tonunun Adana’da yetiştirildiğini belirten Girmen, “Yapılacak tarımsal desteklemelerle bu bölge, ‘Soya Bölgesi’ olabilir. Üreticisine para kazandırmanın yanı sıra, Türkiye’nin yağlı tohum ihtiyacı bu şekilde karşılanabilir. Türkiye ham yağ için yurt dışına büyük ödeme yapıyor. Soya özellikle Çukurova’da teşvik edilirse, hem üretici hem de devlet kazanacak” dedi.

SOYANIN ANIZI YOK

Soyanın hasat edildikten sonra anızının olmadığını vurgulayan Girmen şöyle konuştu:”Çukurova üreticisi soyayı üretebilecek durumda. Soya üreticiyi gelir anlamında rahatlatacak ayrıca farklı sektörlere de destek olacaktır. Soyanın toprağa bile faydası var. Bölgede yoğun olarak ekilen mısır da anız yangını oluyor. Bununla birlikte soyada böyle bir sıkıntı yok. Soya doğru tarım politikalarıyla üreticisine, ülkesine ve çevresine kazandıracaktır. Soyanın tamamen yerli tohumla üretiliyor olmasının da bizim için ayrı bir getirisi var.

Ancak mısır ithalatında uygulanan yüzde 30 fon var. Soya yüzde 90’ı ithal edildiği halde fon yok. Soya yurt dışında farklı şekillerde üretiliyor. GDO’lu ve GDO’suz ayırabiliriz. GDO’lu daha ucuz. ithal edilenler genelde ucuzu. Yerli soya pırıl pırıl dezenformasyona uğramamış. İnsan sağlığı açısından sorun yaratmayan bir ürün. Soyanın doğru tarım politikalarıyla yaygınlaştırılmasının zamanın geldiğini düşünüyoruz.”

 

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam