Ana Sayfa Sağlık Çocuklarda yaz ishalleri tehlikeli olabilir

Çocuklarda yaz ishalleri tehlikeli olabilir

40
PAYLAŞ

Havaların ısınmasıyla birlikte çocuklarda ve bebeklerde sık görülen yaz ishallerinin, gerekli önlemler alınmadığı takdirde önemli sağlık sorunlarına neden olabileceği bildirildi.

KAYSERİ – Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Göktuğ Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, hava sıcaklıklarının 30 dereceyi aşmasıyla bakteriyel enfeksiyon ajanlarının besinlerde daha hızlı ve daha kolay ürediğini belirtti.
Besinler aracılığıyla geçen enfeksiyonların genellikle “gastroenterit” olarak bilinen ishal ve kusma şikayetlerine yol açtığını vurgulayan Özdemir, “Bu nedenle yazın, diğer mevsimlere oranla ishal sorunları daha sık görülmektedir. Tatil bölgelerinde deniz ve havuz aracılığıyla bakteriler daha kolay bulaşmaktadır. Bu nedenle tatil yapılacak yerlerin hijyenine ve temizliğine dikkat edilmelidir” ifadelerini kullandı.
Özdemir,  uzun süre bekletilmiş ve iyi pişirilmemiş besinlerin yanı sıra kaynağı belli olmayan içme sularının da mikropları barındırarak ishale neden olduğuna dikkati çekerek, özellikle çocuklarda, bağırsak enfeksiyonları, virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar ile gıda zehirlenmesi, diş çıkarma, bazı gıdalara alerji oluşumu, gereğinden fazla meyve ve meyve suyu tüketimi, ishal yapıcı gıdalar, antibiyotik tedavisi, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları ve doğuştan metabolik hastalıkların da ishale yol açtığını anlattı.
Yaz aylarında ortaya çıkan bakteriyel enfeksiyonların genelde ateş, kusma, mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetleriyle ortaya çıktığını belirten Özdemir, şunları kaydetti:
“Vücuttaki ateş bazen 39 derecenin üzerine çıkabilmektedir. Bu dönemde çocuklar için asıl tehlikeli olan ishal ve kusmadır. İshal ile birlikte kusma vücutta ciddi oranda sıvı kaybına yol açmaktadır. Bu nedenle ailelerin, çocuklarındaki ishal ve kusmanın şiddetine dikkat etmesi çok önemlidir. İshale kusma eşlik ettiğinde çocuk yeterince beslenemediği ve sıvı alamadığı için vücudundaki gerekli sıvı miktarı da dengelenemez. Önlem alınmadığında ise vücuttan fazla miktarda sıvı kaybı ile birlikte akut böbrek yetmezliğine yol açabilecek ciddi bir tablo ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple çocuklara bol su ve ayran, meyve suyu gibi içecekler verilerek kaybedilen sıvının tekrar alınması sağlanmalıdır.”
– “Dondurma ve çikolatayı eritmeden verin”
Dr. Göktuğ Özdemir, özellikle yaz aylarında alınan hazır gıdaların ve sebzelerin hemen buzdolabına konulması ve burada saklanması gerektiğini ifade ederek, şunları anlattı:
“Sıcakta bekletilen gıdalarda bakteri üreme riski de artmaktadır. Başta dondurma olmak üzere donmuş gıdaların tüketimi ishal oluşumunda önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle dondurma, çikolata gibi çabuk eriyen ve bozulan yiyeceklerin erimeden tüketilmesi önerilmektedir. Yazın tüketilen yiyecekler aynı zamanda iyi pişirilmelidir. İyi pişmiş besinlerde bakteriyel ajanların yayılımı önlenir. Krema, mayonez ve az pişmiş deniz ürünlerinin yaz aylarında tüketimi uygun değildir.
Farklı nedenlerle ortaya çıkan ani başlangıçlı ishallerde, benzer tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. İshal olan bebeğe doktor onayı olmadan kesinlikle antibiyotik tedavisi uygulanmaması gerekir. Küçük çocuklarda ishal, özellikle kusma nedeniyle önemli derecede su kaybına yol açmaktadır. Özellikle bebeklere 5-7 gün içinde düzelebilecek olan bağırsak enfeksiyonu nedeniyle yeterli su verilmediği takdirde hayati risk ortaya çıkmaktadır.” (AA)

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam