Ana Sayfa Gurme Bedri Usta “Doğuştan kebapçı”

Bedri Usta “Doğuştan kebapçı”

1023
PAYLAŞ
Bedri Usta “Doğuştan kebapçı”
Bedri Usta “Doğuştan kebapçı”

Kebap söz konusu olduğunda ilk akla gelen Adana’dır. Öyle ya da böyle Adana kebap konusunda liderliğini sürdürüyor. Diğer yörelerimizin de kebap çeşitleri ve lezzetleri var ama Adana’nın yeri bir başka.

Doğal olarak bu memleketten çıkan değerler de ülkemizin çeşitli yerlerinde bu sanatlarını icra etmekteler.

Bedrettin Aydoğdu’da bunlardan birisi. Herkesin bildiği ismiyle Kebapçı Bedri Usta . Bazıları “Ünlülerin kebapçısı” yakıştırmasını da yapıyor.

“Çırak olmadan usta olamazsın”

bedri usta iç mekanAnkara’nın Lezzet Durakları” köşemizin bu sayıdaki konuğu Adana’da çıkış yaptığı Yüzevler Kebap’tan tanınan Bedri Usta oldu.

Aslen Mardinli olan Bedri Usta’nın 7 yaşında başladığı yaşam mücadelesini “Bir başarı öyküsü” olarak da değerlendirebiliriz. “ Çırak olmadan usta olamazsın” diyen Bedri Usta, 12 yaşında ustalığı alıyor. Bugün 45 yaşında olan Bedri Usta halen İstanbul, Ankara ve Bodrum’da 7 kebapçının sahibi. Bedri Usta’nın anlattığına göre mekanların hepsinde de konsept, fiyatlar, hizmet, sunum ve lezzet aynı.

Bedri usta ve oğlu cumali aydoğdu
Bedri Usta “Doğuştan kebapçı”

Bedri Usta Ankara’daki yeni mekanını Filistin Caddesi üzerinde Eski bakanlardan Şevket Evliyagil’in yaşadığı iki katlı evi aslına uygun restore ederek hizmete açtı. Mekanın ön ve arkada geniş bahçesi var. İçerisi ise çok temiz ve ferah bir görüntü veriyor. Yüksek tavanlı binanın içinde güzel ve geniş masa sandalyeler ve en önemlisi de sakız gibi beyaz örtüler.
Mekanda “Bedri Usta” diye bir şiş var. Bana göre bu kebap ön planda. Kuzu etinden yapılıyor. Çok güzel bir şekilde baharatlarla sarmalanmış. Lokum gibi. Hayvanın sırtında olan bir parça. Hayvanın en az hareket eden yeri sırt bölümü olduğu için ette hiç sinir yok.
Etin içi pembe ve olması gereke kıvamda pişmiş hafif sulu. Mekanın en önemli özelliği de hiçbir kebapta dişi et kullanılmaması. Bedri Usta, kebabın etinin koç etinden olması gerektiğini vurguluyor. Gerekçesi ise dişi etinin kokması. Adana’ya konulan kıymanın arasına giren ve Gaziantep’den gelen kuyruk yağının da çok iyi bir şekilde ufalanması gerekiyor. Usta’ya göre, etin kötü de olsa kuyruk yağın iyi olmalı. Şu bir gerçek ki etin doğrusunu alırsan en güzel kebabı yaparsın.

DSC05353Mekanda, Bedri Usta şiş (kaski, kaburgaya yakın sırt eti) 50,Adana kebap 20, Lahmacun 5, mezeler de 7 liradan veriliyor. Aslında fiyatlar da hayli uygun. Örneğin bir Adana kebap, salata ve içecek ile 30 liraya yakın bir hesapla çıkabilirsin. Bedri Usta’da pide çeşitleri de 15-20 lira arasında satılıyor.

Lahmacunu atlamayın

bedri usta-lahmacun
bedri usta-lahmacun

Lahmacun da Bedri Usta’nın öne çıkan ürünü. Kebap kıymasından yapılıyor. Lahmacun çıtır çıtır, ince olacak, altına yağ girmeyecek.

Masaya oturduğunuzda ilk önce aralarında cacık, humus, ezme, muammara, mevsim salatasının olduğu 8 çeşit meze geliyor. Tabii ki hepsini yemek zorunda değilsiniz, istemediğini geri aldırabilirsiniz. Daha sonra ara sıcak olarak içli köfte var ki harika bir lezzet. Çünkü haşlama yapılıyor. Kızartılmıyor ve midenizde rahatsızlık yaratmıyor. Bedri Usta’da tavuk ve et ürünlerinden tava yemekleri de çıkıyor.
“Doğuştan kebapçıyız.”
Kebabın ustası Bedrettin Aydoğdu, yaşam öyküsünü kısaca şöyle anlatıyor:

bedri usta
bedri usta

“Ben yedi yaşındayken babam Mardin’den Adana’ya göç ediyor. Dokuz kardeşiz, yedi erkek ve hepimiz de kebapçıyız. Yedi yaşından beri kebapçıda çalışıyorum. Restoranlarda soğan, sarımsak soydum, bisikletle evlere yemek götürdüm. Askerden döndükten sonra da kendime sokak arasında tabla açtım. İşte buraya kadar getirdim onu. Sonradan olma kebapçı değiliz, doğuştan kebapçıyız. Biz etçi değil kebapçıyız. Bize gelen misafirler kebap ve lahmacun yerler. Dünyaya bir daha gelsem yine aşçı olurum. Doğduğumdan beri çalışıyorum. 15 yaşında evlendim, beş çocuğum var. Onlar da benden sonra devam ettirecekler inşallah.
İnsanlar artık bilinçlendi. Marka olmayan yerde yemiyor. Bu nedenle hata yapma şansın yok. İnternetten, sosyal medyadan bir anda yayılıyor ki bir daha durumu düzeltemezsin.”
Ankara’ya İstanbul’daki bir müşterisinin önerisi üzerine geldiğini anlatan Bedri Usta, “ Ankara’da beyaz örtülü kebapçı yok. Ondan Ankara’ya geldim. Aslında müşterimiz bizi Ankara’ya getirdi”

diyor.

Bedri usta ve beyin takımı
Bedri usta ve beyin takımı

Bedri Usta aynı zamanda kebap konusunda patent sahibi. Bu nedenle adında Adana Kebabı cümlesini göğsünü gere gere kullanabiliyor.
Adana kebabının standardı ve gramajının olmayacağını da ifade eden Bedri usta, kebabın el ve göz kararıyla ayarının yapılmasının daha doğru olduğunu vurguluyor.
30 kişilik VIP salonu da bulunan mekanda şifreli kanallardan maç yayınları da veriliyor. Öğlen servisinin de açık olduğu mekanda paket servisi de yapılıyor. Ayrıca mekanda, başında bir öğretmenin olacağı çocuk oyun alanı da kuruldu.

Bu arada mekanda garsonların giysileri de Adana yöresinden. Siyah şalvar, yelek, kırmızı bel kuşağı, sivri burun yumurta topuk ayakkabısı bulunuyor. Bedri Usta bu giysileri diğer şubelerde de uygulayacağını vurguladı.
Bedri Usta geleceği de sağlama almış. Bir oğlu Burak ise sürekli Ankara’daki restoranda çalışıyor. İşletme mezunu Burak’ın da kebapçılık konusunda çok iyi bir el becerisi olduğu belirtiliyor.

35 personelin çalıştığı mekanda kredi kartı ve yemek fişleri de geçerli. Bedri Usta gibi iddialı olmayabilirim ama gerek lezzet ve gerekse uygun fiyat ve mekan için uğramak gerek.

Afiyet olsun.

Filistin Caddesi No:22, Gaziosmanpasa Çankaya/Ankara

Tel:0312-4472200-01

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam