Ana Sayfa Ekonomi Bayraktar: Antep Fıstığı’nda ihracat şart

Bayraktar: Antep Fıstığı’nda ihracat şart

58
PAYLAŞ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği () Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretim artışı beklenen Antep fıstığında fiyatların çok fazla düşmesinin önüne geçmek için ihracat kanallarının zorlanması gerektiğini bildirdi.Türkiye Ziraat Odaları Birliği () Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2013 ve 2014 yıllarında Antepfıstığında olumsuz hava koşuları ve Antep fıstığının periyodisite göstermesi sebebiyle rekoltede düşüş yaşandığını, üretimin 2014’de 80 bin tonda kaldığını, bu yıl ise 150-160 bin tonluk bir üretim beklendiğini vurguladı. Üretimdeki büyük oynamaların fiyatlarda istikrarsızlığa yol açtığını, bunun ise bazen üretici bazen de tüketici açısından olumsuzluk taşıdığını belirten Bayraktar, “bu yıl üretimde önemli miktarda artış olacağı tahmin ediliyor. Antep fıstığında fiyatların çok fazla düşmesinin önüne geçmek için ihracat kanallarının zorlanması gerekir” dedi.
Şemsi Bayraktar, bazı ülkelerin ticari ve teknik avantajlar sağlayabilmek için bilgi saklamaları, bazı tüccarların ticari teknik engelleri aşmak için satışları başka ülkeler adına yapmaları, bazı üreticilerin vergi ve benzeri olası cezalardan kaçınmak için yanlış bilgi vermeleri, çok çeşitli kullanımı olan bir ürün olması nedenleriyle dünyada ve Türkiye’de Antep fıstığının gerek üretim gerek ticaretine yönelik sağlıklı istatistiki verilere ulaşmanın oldukça zor olduğunun altını çizdi.
-ÜRETİMİN YÜZDE 83’Ü İRAN, VE TÜRKİYE’DEN-
TZOB Başkanı Bayraktar, dünya toplam Antepfıstığı üretiminin ortalama yüzde 83,4’ü İran, ABD ve Türkiye tarafından yapıldığını, Türkiye’nin ikinciliği 2007’den itibaren ABD’ye kaptırdığını anlatırken 41 ilde Antep fıstığı yetiştirildiğini bildirdi.  Bayraktar şunları kaydetti:
“Ülkemizde halk arasında Antepfıstığının sulanmadan yetiştirileceği şeklinde yanlış bir kanı yaygın olmasının yanında sulama imkânlarının da yetersiz olması sebebiyle Antepfıstığı üretimimiz düşüktür. Antepfıstığı sulamadan değil taban suyu seviyesinin yüksek olmasından hoşlanmaz. Antep fıstığı üretiminde geleneksel metotlar bırakılmalı, kalite ve verimi artıran sulamaya önem verilmelidir. Dünyada üretim bakımından ilk sırada yer alan İran’da yetiştiricilik sulanan koşullarda, sık dikim ya da yoğun dikim şartlarında yetiştirilmektedir. Bakım işlemleri ve hasat yine diğer ülkelerdeki gibidir. ABD’de ise yine sulanan koşullarda yetiştiricilik gerçekleştirilirken hasat ve hasat sonrası tüm işlemler mekanizasyonla yapılmaktadır. Ülkemizde ise hasat elle ve hasat sonrası işlemler de yaygın olarak geleneksel yöntemlere göre yapılmaktadır. Diğer ülkelerle rekabet edebilmek için sulamanın yanında teknik, hasat ve hasat sonrası işlemlerin modern bir şekilde yapılması gerekiyor. Dünyanın üçüncü büyük üreticisi Türkiye, Antepfıstığında yeterince ihracat yapamıyor.”

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam