Ana Sayfa Gurme Balıkçı Rüzgarı – Balığı Ustasından yiyin

Balıkçı Rüzgarı – Balığı Ustasından yiyin

458
PAYLAŞ
Balıkçı Rüzgarı - Balığı Ustasından yiyin
Balıkçı Rüzgarı - Balığı Ustasından yiyin

“HERKES BALIĞI PİŞİRİR AMA BALIK, USTASINDAN YENİR”

Ankara’nın Lezzet Durakları’nda bu hafta kış dönemi nedeniyle deniz ürünleri konusuna girmek istedim. Sordum soruşturdum “Enver’e git” dediler.

Gaziosmanpaşa, Filistin Sokak üzerinde hizmet veren “Balıkçı Rüzgarı” nın, ortaklarından Enver Apaydın ile balık üzerine ne varsa ortaya döktük. Ankara’da çeşitli yerlerde 40 yıl restoran işletmeciliği yapan Enver Apaydın, aynı zamanda diplomalı, sertifikalı “Balık Öğretmeni.” Üniversitelerin gastronomi bölümlerinde, çeşitli otel ve restoranlarda balık üzerine her konuda dersler veriyor.

Balıkçı Rüzgarı ‘nın sahibi Enver bey, balığın kılçıkları dahil her yerinin yenilebileceğini, hiçbir santiminin ziyan edilmemesi gerektiğini anlatıyor. Biz sohbetimizi sürdürürken Enver beyin gözü servis yapan garsonlara da takılıyor. Merak ettim sordum. Balığın nasıl servis edildiğini, nasıl temizlendiğini, sunulan balığın kafasının müşterinin hangi tarafta olduğunu kontrol ediyormuş. Örneğin balığın kafası kolay ayıklanması ve yenmesi için tabakta müşterinin sol tarafına gelmesi gerekiyor.

Sezer Bilgin-Enver ApaydınBalıkçı Rüzgarı, iki ortak Enver Apaydın ve Sezer Bilgin tarafından çok değil bir yıl kadar önce işletmeye açıldı. Ancak gördüğüm ve duyduğum kadarıyla da kısa zamanda tutuldu. Ankara’da benzeri balıkçı restoranlarını çok bulursunuz. Ama bir daha gidip gitmemeyi düşünürsünüz. Çünkü bu iş gerçekten başka. Herkes bir şekilde balık pişirir. Ama balığı ustasının elinden yerseniz lezzetini ikiye katlarsınız. İşte Balıkçı Rüzgarı’nda bu keyfi rahatlıkla yaşarsınız. Çok iddialı olmak istemem ama azımsanamayacak kadar ödediğiniz paranın hakkını alacağınızdan da eminim.

Balıkçı Rüzgarı-iç mekanMekanda sunulan Kalkan ve Levrekler Samsun’dan, Çipura İzmir’den, Lagos, Barbun ve Tekir Mersin’den, Ahtapot ise Bodrum’dan günlük geliyor. Enver ustaya göre Türkiye’de en iyi ahtapot Bodrum’dan çıkıyor. Yemekler ve mezelerde kullanılan sızma yağ ve çeşit çeşit otlar da Ayvalık’tan geliyor.

“Güveçte Lagos’u deneyin”

Balıkçı Rüzgarı, günlük 75 çeşit meze, 15 çeşit da ara sıcak ( Kalamar, Karides tava, balık köftesi) çıkarılıyor. Kalamar 16, Karides tava ise 18 liradan satılıyor. Balık kokoreç ise 8.30 lira.

güveçte lagosMekanın özel yemeği ise güveçte beşemal soslu kılçıksız lagos. Denedim gerçekten güzel bir lezzet. Üzerine serpilen kaşar da fırında nar gibi pişiyor ve lezzeti katlıyor. Mekanın süt ve zeytinyağında bekletilen ve önce tava sonra mangal kömürlü ızgarada pişirilen Barbun da denemeye değer. Ama hardal soslu levrek için bir şey söyleyemeyeceğim. Çok beğenildiği söyleniyor ama hardalın tadı çok baskın geldi bana.

Çevre banka ve şirketlerden öğlen yemeğine gelenlerin bazıları sonraki günlerde de ailesiyle, eşiyle, arkadaşıyla akşam yemeğine de geliyor. Mekanın vazgeçilmezi ise Roka salata. Badem, ceviz ve peynirle sunulan salata çok beğeniliyor.

“Şefin bohçası”

şefin bohçasıBalıkçı Rüzgarı’nda “Şefin Bohçası” nı mutlaka denemenizi öneririm. Yufka içinde bir sürü deniz ürünü, fesleğen ve mantar fırında pişiriliyor. Bütün lezzetler kucaklaşıyor ve ortaya harika bir tat çıkıyor. Tanesi de 3,5 lira ve çok uygun.

“Balığın üzerine helva yakışır”

Balıkçı Rüzgarı’nda bir kişi tam tekmil ( salata, 4 çeşit meze, ana yemek, ara sıcaklar, alkollü içecekler) ile 75-85 liraya çıkabiliyor. Meyve ve tatlı ise ikram ediliyor.

Balık öğretmeni Enver usta, yemekte son noktayı da “Balığın üzerine sıcak tahinli helva iyi gider” diye koyuyor,

23 kişinin çalıştığı mekan Pazar günleri kapalı. Pazartesi günleri de tüm personelle toplantıda durum değerlendirmesi yapılıyor, hatalar, yanlışlar, eksiklikler masaya yatırılıyor. Gereken önlemler için yeni stratejiler belirleniyor.

“Ankaralıya balığı öğretmek istiyorum”

Bir işi başarmak için içinde olmak gerektiğini ifade eden Enver usta, öncelikle balığın günlük ve taze olması gerektiğini anlatıyor. 1924 yılında Yunan mübadelesinde Selanik’e bağlı Jervenik Kasabası’ndan Türkiye’ye gelmişler ve Ürgüp’e eski adı (Sinaso köyü) Yeni adı Mustafa Paşa Köyü’ne yerleşmişler.

mezelerMesleğini severek yaptığını anlatan Enver Usta, “ Pazar günleri kapalıyız ama inanın gelesim var. Para her şey değil. İnsanlar ‘Enver’e gidelim, ahtapot, kalamar yiyelim’ desinler. Müşteri hizmetimizi beğenmeli, aksi olursa 3 gün uyuyamam. İstersen dükkanı altınla döşe. Geleni memnun etmelisin. Bu nedenle mekana gelen müşteri değil konuğumuzdur.

Ankaralı balığı bilinçli tüketsin istiyorum, onlara balığı öğretmek istiyorum. Damak tadı, tatlı dil ve servisimizle insanlar kendilerini burada evinde gibi hissetsinler istiyorum” diyor.

Alaturka rüzgarı

Bu arada mekanda “Alaturka rüzgarı” da esmeye başladı. Her cumartesi akşamı TRT Ankara Radyosu’ndan ünlü ses sanatçısı Bahadır Özüşen birbirinden güzel parçalarıyla geceye keyif katıyor.

Mekanda hafta içi de hafiften çalan Yunan müziği, sizi de Balıkçı Rüzgarı’na kaptırıp keyiflendirecektir. Afiyet olsun.

BALIKÇI RÜZGARI
Filistin Sokak No: 28
GOP-Çankaya/ANKARA
Tel: 0312-427 63 63

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bekliyoruz...

Reklam